Tiramisu
Tiramisu je velmi oblíbený a proslulý tradiční italský dezert. Vyrábí se z tvarohového sýru mascarpone, který se smíchá s vyšlehanými vajíčky s cukrem. Cukrářské piškoty namáčíme do silné kávy smíchané s Amarettem a pokládáme do formy - piškoty, krém, piškoty, poslední vrstvu krému posypeme kakaem a necháme v lednici ztuhnout.
Tiramisu je dnes jedním z nejznámějších italských receptů, avšak dějiny moderního receptu se dají vysledovat pouze do roku 1970 v okolí města Treviso v severní Itálii. Podobné recepty jsou také známy již z dob renesance a pocházejí z měst Siena, Florencie a Benátek. Slovo tiramisu vzniklo ze slov tirami su, což v překladu znamená "zvedni mě". Tento dezert se díky mascarpone řadí k jednomu z nejtučnějších dezertů vůbec.
Profiterole
Dalším známým italským dezertem je profiterole, který se narodil ve Francii, ale jejich otcem je Ital. Tento kuchař byl jeden z deseti nejlepších italských kuchařů, který působil na francouzském dvoře. Tento dezert je z odpalovaného těsta a nadobro zdomácněl nejen ve Francii, ale také právě v Itálii.
Profiteroly se původně podávaly jako malé křupavé kuličky, které se plnily sladkými nebo slanými náplněmi. V dnešní době je ale nejpopulárnější sladká varianta – malé odpalované bochánky plněné vanilkovým krémem nebo šlehačkou a politými bohatou čokoládovou polevou.
Crostata
Crostata je velmi častým italským dezertem, který je ozdoben nutellou, marmeládou nebo různými druhy ovoce. Tento moučník má často nadýchaný žloutkový krém a na povrchu je posypaný čerstvým ovocem.
Panna cotta
Ačkoli se zdá, že jde o dezert pro sofistikované gurmány, jeho původ je v italské domácí kuchyni, kde z jednoduchých surovin vzniká dokonalá harmonie chutí. Panna cotta má svůj původ v oblasti Piemonte na severozápadě Itálie.
Panna cotta se vyrábí ze smetany, želatiny a krupicového cukru. Do hrnce nalijeme smetanu s cukrem a mícháme do té doby, než se cukr rozpustí. Želatinu namočíme do vody, necháme okapat. Poté přidáme do hrnce a necháme ji zcela rozpustit. Smetana se nesmí vařit, udržujeme asi na 80 stupních. Pak směs nalijeme do formy a necháme v lednici alespoň 6 hodin odležet. Ztuhlou panna cottu můžeme podávat politou karamelem.
Italská zmrzlina
Asi nejznámější je zaručeně italská zmrzlina. Pravá italská zmrzlina není vyrobena z vody, rostlinných tuků a umělých přísad, ale ze smetany a čerstvého ovoce. Má krémovou chuť a je jedním z hlavních důvodů velkého cestovního ruchu v této zemi.
Zmrzlina je podávána v různých příchutích a velikostech. Mezi nejoblíbenější příchutě patří jahodová, karamelová, citronová, čokoládová, tiramisu, oříšková, pistáciová, banánová a nebo kokosová.