Původ tiramisu se váže k severní Itálii, kde se tento dezert zrodil jako symbol elegance a nadčasovosti. Název znamená doslova „zvedni mě“ – a opravdu, tiramisu vás svou lehkostí a chutí povzbudí i v těch nejzamračenějších dnech
Příprava tiramisu
Existuje několik možností přípravy, všechny ale chutnají naprosto skvěle: tiramisu můžete udělat do velké mísy nebo do formy s odnímatelným okrajem, případně pak rovnou po jednotlivých porcí do malých misek nebo pohárů.
Základem jsou klasické dlouhé cukrářské piškoty - znalci doporučují tzv. savoiardi, černá káva, italský likér Amaretto, čerstvá vajíčka, cukr, kakao a především krémový italský sýr mascarpone.
Recept na pravé italské Tiramisu:
- 1 balení dlouhých cukrářských piškotů
- 500 g (dva kelímky) Mascarpone
- 5 lžic cukru krupice
- 5 čerstvých vajíček (zvlášť oddělené žloutky a bílky)
- 0,5 dcl italského likéru Amaretto
- 1 šálek silné černé kávy (může být instantní)
- kakao na posypání, lze nahradit hořkou strouhanou čokoládou
Ze všech bílků vyšlehejte tuhý sníh. V další misce vyšlehejte do pěny žloutky s cukrem, k nim vmícháte mascarpone a nakonec pomalu přidáte sníh, aby vznikl jemný nadýchaný krém.
Mezitím si připravte silnou černou kávu, ochuťte Amarettem a v ní namáčejte piškoty - je nutné postupovat rychle, aby se piškoty nerozmáčely. Piškoty skládejte do formy, vždy jednu vrstvu piškotů, vrstvu krému, a zase piškoty a nakonec poslední vrstvu krému, kterou posypejte kakaem.
Tiramisu dejte ztuhnout do lednice nejméně na dvě hodiny, ideální je ale přes noc, aby se dezert krásně rozležel.
Samozřejmě nejlepší je vychutnat si tiramisu přímo v Itálii, ať už jako zákusek po obědě či večeři v restauraci nebo jen s kávou v cukrárně během dne. Připravte se ale na to, že každý má svůj oblíbený a zaručeně "pravý" recept a proto může dezert vypadat a chutnat pokaždé trochu jinak - samozřejmě ale vždycky výborně!