Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Pravá italská káva

 

cappuccino

Italská káva je víc než jen nápoj – je to součást kultury a každodenního života v Itálii. Od ranního cappuccina až po večerní espresso hraje káva u Italů důležitou roli. 

Káva se do Itálie dostala v 16. století, pravděpodobně díky obchodním cestám mezi Evropou a Orientem. První kavárna byla otevřena v Benátkách v roce 1645. Od té doby se káva stala neoddělitelnou součástí italské společnosti.

 

Ve 20. století došlo k několika zásadním inovacím, které definovaly moderní italskou kávovou kulturu. Nejvýznamnější z nich byla vynalezení kávovaru v roce 1901. Espresso se rychle stalo základem italské kávy díky svému rychlému způsobu přípravy a intenzivní chuti.

 

Přestože se v Itálii káva nepěstuje, dováží se sem ve velkém a zpracovává v malých pražírnách.

 

"Šálek pravého italského espressa je tmavě hnědý a s korunou v podobě tříslově oříškové cremy. Ta je velice jemná s hustou konzistencí bez bublin. Aroma je intenzivní s čistými tóny květin, ovoce, opečeného chleba a čokolády. Všechny tyto tóny lze vnímat ještě předtím, než se napijete, ve výrazném aroma, které přetrvává několik vteřin, někdy dokonce i minut." Takhle Italský národní institut pro espresso kávu tohoto typu popisuje.

 

 

Italske espresso

Pravé italské espresso

Italská kávová kultura je známá svou rozmanitostí a specifickými způsoby přípravy. Nejběžnějšími typy italské kávy jsou:

  • Espresso: Malý (20-35 ml), silný šálek kávy, připravený extrakcí horké vody přes jemně mletou kávu. Je základem pro mnoho dalších kávových nápojů.

  • Cappuccino: Oblíbený ranní nápoj skládající se z espressa, horkého mléka a mléčné pěny. Tradičně se pije před 11. hodinou dopoledne.

  • Latte: Espresso s větším množstvím horkého mléka a tenkou vrstvou mléčné pěny. Často se podává ve větším šálku než cappuccino.

  • Macchiato: Espresso s malým množstvím horkého mléka nebo mléčné pěny. Název znamená "označený" nebo "skvrnitý", což odkazuje na malé množství mléka přidané k espressu.

  • Caffè Lungo: Espresso s větším množstvím vody, což dává jemnější chuť.

  • Ristretto: Silnější verze espressa, připravená s menším množstvím vody. Má intenzivnější chuť a vyšší koncentraci kofeinu.

cappuccino a croissant

Typická italská snídaně - cappuccino a croissant

Pití kávy je v Itálii společenskou událostí. Kavárny, označované jako "bar," jsou místem, kde se lidé scházejí, aby si popovídali, přečetli noviny nebo prostě jen relaxovali. Italové pijí kávu pouze pár minut, 2-3 doušky. Ranní návštěva kavárny pro espresso nebo cappuccino se sladkým croissantem je běžnou rutinou mnoha Italů. Kdykoliv přes den pak pijí obyčejné espresso - a to klidně až do pozdních večerních hodin.

 

 

Věděli jste, že?

  • Někdy cena kávy, kterou si objednáte ke stolečku, může být vyšší, než té vypité u pultu (zejména ve starých barech ve městě)
  • V létě si můžete dopřát lahodný kávový dezert Affogato 

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou