Italská zmrzlina (gelato) je rozhodně nejznámější a nejoblíbenější italský dezert, který si na dovolené prostě dát musíte - nelze navštívit Itálii a neochutnat přitom skvělou zmrzlinu. Obchůdky s touto dobrotou se nazývají Gelateria a nabízejí mnoho různých příchutí. Nejčastější je samozřejmě klasická vanilková (vaniglia), jahodová (fragola) či lesní směs (frutti di bosco), citrónová (limone), pistáciová (pistacchio), smetanová (fior di latte), čokoládová (cioccolato), oříšková (nocciola) nebo typicky italská stracciatella (smetanová s kousky hořké čokolády).
Za ochutnání ale stojí i další druhy - např. karamelová panna cotta, slaďoučká nutellová, tiramisu, lentilková (smarties), sušenková (cookies, kinder), mátová (menta), modrá šmoulová (puffo) nebo čokoládová s chilli.
Zmrzlinu si můžete nechat nandat do kornoutku (in cono) nebo do plastového či papírového kelímku (nella coppetta). Porce - kopečky jsou větší, než dostanete běžně u nás, Ital totiž obvykle z vaničky nabere špachtlí nebo zmrzlinovou naběračkou pěknou hromádku, kterou už pak nijak neoškrabuje ani nezmenšuje.
V posledních letech je v Itálii hodně populární také mražený jogurt, koupíte v krámku s názvem Yogurteria, kde často v jednom okénku prodávají jogurtovou zmrzlinu a ve druhém pečou čerstvé palačiny (crepes) s nutellou.
Nezapomeňte ale kromě úžasné zmrzliny ochutnat i další vynikající italské dezerty, jako je např.: tiramisu, profitterol, crostata nebo panna cotta.
Pokud nemáte přímo chuť na zmrzlinu, ale potřebujete se osvěžit v horkém dni něčím hodně studeným, dejte si ledovou tříšť (granita). Nejčastější příchutě bývají pomeranč či citron, kiwi, jahoda, máta nebo coca-cola.