Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Boloňské Tortellini

Tortellini

Ať už se jedná o jednodenní výlet, nebo týdenní dovolenou, Bologna rozhodně patří mezi italská města, která stojí za to navštívit, a to i pro svoji gastronomickou tradici.

Bologna, hlavní město regionu Emilia - Romagna, je světoznámá pro svá podloubí, středověká náměstí, věže Torre degli Asinelli a Garisenda a další památky. Kdo ale neochutná místní tortelliny, jako by tu nebyl.

 

V Bologni se podává mnoho tradičních pokrmů: od cotoletta Bolognese (telecí plátek s parmskou šunkou a Parmigiano-Reggiano), přes torta di riso (tradiční italský rýžový koláč) až po slavné vaječné těstoviny, ať už jde o tagliatelle al ragù nebo tortellini in brodo. Tortellini byly vždy považovány za ryze boloňské jídlo. Málokdo ví, že Bologna a Modena se dodnes přou o jejich původ.

Tortellini

To, čemu dnes říkáme tortellini (název pravděpodobně pochází ze zdrobněliny slova tortello, které je zase odvozeno od italského torta), je s největší pravděpodobností dědicem dlouhé řady idiomů, které se zrodily v chudších a lidnatějších společenských vrstvách.

 

Tortellini jsou plněné těstoviny prstencovitého tvaru. Podle původního receptu se používají čerstvé žluté těstoviny, které se připravují z jednoho vejce na 100 g mouky a pečlivě se ručně rozvalují. Náplň obsahuje vepřovou panenku, prosciutto, mortadella di Bologna, Parmigiano Reggiano, vejce a muškátový oříšek. Vše je samozřejmě podáváno s masovým vývarem.

Tortellini

Tortellini jsou plněné vepřovou panenkou, mortadellou, prosciuttem a sýrem Parmigiano reggiano

A jak tortellini vznikly? Legenda praví, že do hostince v Castelfranco Emilia, který tehdy patřil pod Bolognu, přišla po dlouhé cestě přenocovat krásná Marchesina. Majitel hostince, okouzlený její krásou, nahlédl do pokoje klíčovou dírkou. Inspiroval se a vytvořil tortellino, který připomínal pupek šlechtičny.

 

Jedním z důležitých dat pro tortellini je ovšem rok 1904, kdy je bratři Bartaniové z Emilia Romagna představili na veletrhu v Los Angeles: od té chvíle se tortellini staly známé po celém světě.

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou