Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí.

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších a zároveň nejoblíbenějších na světě. Základem pro většinu jídel jsou těstoviny - Itálie jich má víc než 400 druhů, od jednoduchých špaget přes tvarované penne či farfalle až po plněné ravioli nebo tortellini.

Všechny těstoviny Italové označují souhrnně názvem pasta, čerstvé a nejchutnější pak pasta fresca. Vyrábějí se ze semolinové mouky (druh tvrdé pšenice) a vody, někde se ještě přidávají vajíčka.

Italské těstoviny

Typy italských těstovin

Itálie se pyšní neuvěřitelným množstvím druhů těstovin, které se liší tvarem, velikostí a texturou. Každý region má své oblíbené varianty, které podávají s místními ingrediencemi a omáčkami.

  • Spaghetti – Jeden z nejznámějších typů těstovin, dlouhý, tenký a hladký. Nejčastěji jsou podávány s rajčatovou omáčkou nebo masovými ragú.
  • Fettuccine – Široké, ploché těstoviny, které jsou oblíbené zejména v Toskánsku. Často je najdeme v krémových omáčkách, například s houbami nebo s omáčkou Alfredo.
  • Penne – Trubkové těstoviny, které jsou ideální pro zachycení omáčky díky svému tvaru. Jsou oblíbené po celé Itálii a používají se v různých variantách, od pečených penne až po tradiční penne all'arrabbiata.
  • Lasagne – Velké, ploché pláty těstovin, které se skládají do vrstev a pečou se s omáčkou a náplněmi, jako je mleté maso, ricotta, špenát nebo bešamelová omáčka.
  • Tortellini – Malé, kroucené těstoviny plněné různými ingrediencemi, jako je sýr, maso nebo zelenina. Tortellini pocházejí z oblasti Emilia-Romagna a jsou často podávány v polévce nebo se smetanovými omáčkami.
  • Ravioli – Plněné těstoviny, které mohou obsahovat různé náplně, od sýru po maso a zeleninu. Ravioli se obvykle podávají s máslovými nebo rajčatovými omáčkami.
  • Orecchiette – Malé, ušaté těstoviny, typické pro region Apulie. Orecchiette se často podávají s omáčkami na bázi zeleniny, jako je brokolice nebo špenát.

Těstoviny

Italské těstoviny s mořskými plody

Těstoviny se v Itálii podávají jako samostatný chod, málokdy jako příloha. Vaří se tzv. al dente - na skus, to znamená, že by neměly být rozvařené úplně do měkka. Servírují se nejčastěji s omáčkami na rajčatovém (ragú) nebo smetanovém základu, dochucené čerstvými bylinkami (bazalka, rozmarýn, tymián, petrželka nebo oregano) a sypané strouhaným parmazánem.