Tento pokrm si získal srdce mnoha labužníků díky své rustikální povaze a jedinečné schopnosti využít každodenní suroviny na maximum. Polévka, jež by se dala popsat jako rajčatová s jemně pikantním nádechem česneku a bylinek, je zároveň plnohodnotným jídlem.
Pappa al pomodoro vznikla jako typické „chudé jídlo“ (cucina povera) ve středověké Itálii. Původně byla připravována z tvrdého chleba, který se často namáčel do vývaru nebo vody, a sezónní zeleniny, především rajčat. Toskánsko bylo a je regionem, kde se neplýtvá, a starý chléb měl v kuchyni pevné místo. V polévce našel své uplatnění a získal druhý život ve formě měkké, voňavé směsi, kterou Italové milují dodnes.
Tradiční složení
Základem pappa al pomodoro je několik jednoduchých surovin:
- Zralá rajčata – čerstvá a šťavnatá rajčata dodávají základní chuť, kterou lze prohloubit konzervovanými rajčaty či rajčatovým pyré.
- Starý chléb – ideálně ciabatta nebo toskánský chléb, který je tvrdší a bez soli.
- Česnek a cibule – pro jemnou pikantnost a základní chuť.
- Olivový olej – kvalitní extra panenský olivový olej podtrhuje chuť rajčat a dodává pokrmu sametovou texturu.
- Bylinky – bazalka a občas i tymián či oregano, které polévku nádherně provoní.
- Zeleninový vývar – pro zjemnění a spojení všech chutí.
Postup přípravy
Pokud používáte čerstvá rajčata, nejdříve je spaříte horkou vodou, oloupete a nakrájíte na kousky. Lze ale použít i konzervovaná rajčata. V hrnci rozehřejete olivový olej, přidáte nasekanou cibuli a česnek a restujete do měkka. Přidáte rajčata a lístky bazalky, případně tymián nebo oregano. Vařte na mírném plameni asi 10–15 minut.
Starý chléb natrháte na kousky a přidáte do hrnce. Zalijete zeleninovým vývarem a vaříte, dokud chléb nezměkne a nepromísí se s rajčaty. Dochutíte solí a pepřem, případně můžete ještě přidat trochu olivového oleje pro jemnost.
Tipy pro servírování
Polévka pappa al pomodoro je často podávána s několika kapkami olivového oleje na vrchu a ozdobená čerstvými lístky bazalky. Servíruje se teplá, ale chutná skvěle i vlažná či studená, což z ní činí ideální pokrm po celý rok. Někteří gurmáni rádi přidávají i strouhaný parmezán nebo pecorino pro ještě bohatší chuť.
Moderní variace
I když je původní recept dokonalý ve své jednoduchosti, existují různé variace této polévky. Můžete například přidat špetku chilli pro pikantní nádech, nebo polévku servírovat s křupavým chlebem, aby se textury hezky vyvážily. V některých italských restauracích najdete i verze s lanýži či krémovou burratou, které jí dodávají luxusní punc.
Pappa al Pomodoro, více než jen polévka
Pappa al pomodoro není jen obyčejnou rajčatovou polévkou, ale představuje kulturní odkaz, který pro Itálii znamená stejně jako slavné těstoviny či pizza. Toskánci ji považují za svůj kulinářský poklad a dodnes se připravuje na festivalech a oslavách jako pocta tradiční kuchyni.