Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Burrata - výjimečný italský sýr s krémovým středem

 

Burrata

Burrata, čerstvý italský sýr, pochází z oblasti Apulie v jižní Itálii. Tento sýr, známý svým krémovým středem a jemnou chutí, si získal srdce milovníků sýra po celém světě. 

 Burrata byla poprvé vyrobena na počátku 20. století, kolem roku 1920, ve městě Andria v oblasti Murgia v Apulii. Legenda praví, že vznikla tak, že farmáři potřebovali uchovat smetanu, která nemohla být kvůli velkým mrazům a komplikacem v dopravě nikam dopravena. Rozhodli se tedy smetanu uzavřít do malých pytlíčků z mozzarelly. A tak vznikla první burrata.

 

A jak se burrata vyrábí? Čerstvé kravské mléko se zahřívá a míchá s syřidlem, aby se vytvořil tvaroh. Ten se natahuje a hněte do hladké, elastické konzistence, čímž se vytvoří vnější obal, podobný mozzarelle. Kouzlo burraty spočívá v jejím plnění. Vnější obal se plní stracciatellou (směsí smetany a roztrhaných tvarohových kousků), což mu dodává bohatou, máslovou texturu. Ostatně i proto se tak jmenuje -  název sýra je odvozen od slova burra - máslo. Naplněný obal se uzavře a vytvoří se balíček obsahující krémový vnitřek. 

 

Burrata je oblíbená pro svůj jedinečný kontrast textur. Vnější vrstva je pevná a mírně elastická, zatímco vnitřek je krémový a měkký. Když se sýr rozřízne, krémový vnitřek se rozlije a vytvoří lahodnou směs textur a chutí.

burrata

Burrata - návrh na servírování

Burrata má v kuchyni všestranné využití. Může být podávána jako předkrm, například na plátcích rajčat a bazalky, nebo jako součást hlavních jídel. Skvěle se hodí na pizzu, do salátů, nebo jako doplněk k těstovinám.  Burratu můžete podávat také na bruschettě nebo na plátku opečeného chleba s extra panenským olivovým olejem, česnekem, čerstvými rajčaty a bazalkou. Burratu můžete koupit také uzenou.

 

Skvěle se k ní hodí bílé víno.

 

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou