Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Tradiční produkty San Marina

vlajka San Marina

San Marino je jednou z nejmenších a nejstarších republik na světě. Podle počtu obyvatel je to 2. nejmenší evropský a 5. nejmenší stát na světě. Přesto je to fascinující místo s bohatou historií, malebnou krajinou a unikátní kulturou.

San Marino, ač malá republika, je známá několika typickými produkty, které stojí za to si přivézt domů jako suvenýr. Máme pro vás 5 tipů, které vás i vaše blízké potěší.

1. Poštovní známky a mince

San Marino je proslulé svými poštovními známkami a mincemi. Filatelisté a numismatici z celého světa je považují za cenné sběratelské kousky. Známky San Marina jsou nejen krásně zpracované, ale také často vydávané v omezeném množství. Některé starší a vzácné známky proto mohou mít vysokou sběratelskou hodnotu.

San Marino začalo vydávat své vlastní poštovní známky již v 19. století a od té doby se staly důležitým symbolem národní identity a kultury. 

Známky ze San Marina lze zakoupit na místních poštách, ve filatelistických obchodech nebo na různých filatelistických akcích. 

poštovní známka San Marino

poštovní známky - San Marino

2. Keramika

San Marino má dlouhou tradici výroby keramiky. Místní řemeslníci vyrábějí krásně zdobené talíře, mísy, vázy a další keramické výrobky. Tyto produkty jsou často ručně malované a mají jedinečné vzory a barvy, které odrážejí místní kulturu a umění.

Keramické výrobky lze zakoupit v různých obchodech a dílnách po celém San Marinu. Mnoho z těchto dílen nabízí návštěvníkům možnost vidět řemeslníky při práci a dozvědět se více o výrobním procesu. Keramiku lze také najít na místních trzích a v turistických obchodech.

3. Likéry a vína

Likéry a vína jsou důležitou součástí místní kuchyně a kultury. Často se podávají při slavnostních příležitostech, rodinných setkáních a festivalech. Kromě likérů a vín jako grappa nebo limoncello , které zakoupíte i jinde v Itálii, najdete v San Marinu některé opravdu tradiční, které jsou často vyráběny podle starých rodinných receptů a předávají se z generace na generaci.

 

Limoncello

Limoncello - tradiční likér

Mezi tradiční místní likéry patří Tilus (likér vyrobený z hroznů a bylin, jež má bohatou, aromatickou chuť a  bývá často podáván jako aperitiv nebo digestiv), Doma (likér ochucený různými druhy ovoce, jako jsou pomeranče, citrony a další citrusové plody a tudíž je ideální pro letní měsíce), a Fior di Maggio (likér vyrobený z květů černého bezu a dalších aromatických rostlin, které kvetou v květnu, což dalo nápoji jeho název).

 

Z vín učitě doporučujeme San Marino Rubino (červené víno vyrobené z místních odrůd hroznů, známé svou bohatou chutí a tmavou barvou), Biancale (místní bílé, lehké a osvěžující víno) a Moscato di San Marino (dezertní bílé víno, s aromatickou květinovou vůní, vyrobené z hroznů odrůdy Moscato).

4. Módní doplňky a šperky

Díky své bezcelní zóně je San Marino skvělým místem pro nákup módních doplňků a šperků za výhodné ceny. Najdete zde širokou škálu produktů od renomovaných značek, stejně jako ručně vyráběné kousky od místních řemeslníků.

 

5. Torta Tre Monti, med a další místní potraviny

Torta Tre Monti je tradiční sammarinský dort vyrobený z vrstev tenkých vaflových oplatek, spojených dohromady čokoládovým nebo oříškovým krémem. Okraj dortu je pokrytý čokoládovým fondantem. Má představovat Tři věže San Marina, odtud ten název. Vyrábí se výhradně ručně. 

 

San Marino produkuje také kvalitní med a další potraviny, které stojí za ochutnání. Místní med je známý svou vysokou kvalitou a jedinečnou chutí, která je výsledkem čistého prostředí a tradičních metod výroby.

 

Med ze San Marina lze zakoupit na místních trzích, ve specializovaných obchodech s potravinami a v turistických obchodech. Mnoho včelařů také nabízí přímý prodej na farmách, kde si návštěvníci mohou prohlédnout úly a dozvědět se více o včelařství.

 

Vybrané TOP nabídky

Výhodné nabídky pobytů pro vaší dovolenou v Itálii

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou