Historie Marsaly sahá hluboko do minulosti. Již v antice zde stálo město Lilybaeum, založené Kartaginci. Později převzali vládu Římané, a ve středověku zde vládli Arabové, kteří dali Marsale její současné jméno. "Marsala" znamená v arabštině "Přístav Aláha". Tato bohatá směs kultur se promítla do místní architektury, kuchyně i způsobu života.
Staré město plné pokladů
Centrum Marsaly láká na procházku historickými uličkami. Dominantou je katedrála svatého Tomáše z Canterbury, která vás okouzlí barokní fasádou a bohatě zdobeným interiérem. Na náměstí Piazza della Repubblica stojí za zastavení i Palazzo VII Aprile, historická budova připomínající klíčovou roli Marsaly během sjednocování Itálie.
Milovníci archeologie si přijdou na své v Archeologickém muzeu Baglio Anselmi, kde je k vidění antická fénická loď – vzácný artefakt, který odhaluje obchodní minulost města.
Víno, které dobylo svět
Marsala je synonymem pro jedno z nejslavnějších italských vín. Toto dezertní víno se poprvé objevilo v 18. století díky anglickému obchodníkovi Johnu Woodhouseovi. Dnes je výroba vína Marsala symbolem města. Můžete zavítat do některého z místních vinařství, například Cantine Florio nebo Pellegrino, kde se dozvíte více o výrobě a můžete si dopřát ochutnávku přímo ve sklepích.
Saliny a větrné mlýny
Jen pár kilometrů od Marsaly se rozkládají rozsáhlé saliny, kde se po staletí získává mořská sůl. Bílé hromady soli, odraz růžových lagun a staré větrné mlýny vytvářejí jedinečnou scenérii, která je ideálním místem pro fotografy a milovníky přírody. Nejlepší čas k návštěvě je při západu slunce, kdy se krajina promění v magické místo.
Ostrovní ráj: Egadské ostrovy
Z Marsaly je snadné podniknout výlet na Egadské ostrovy. Krátká plavba lodí vás zavede na ostrovy Favignana, Levanzo nebo Marettimo, které nabízejí křišťálově čisté moře, úžasné potápění a klidné pláže.
Gastronomické hody
Kromě vína Marsala si město získá srdce i svými kulinářskými specialitami. Ochutnejte místní pasta con le sarde (těstoviny se sardinkami), arancini (smažené rýžové koule) nebo čerstvé mořské plody. A na závěr? Dezert s kapkou vína Marsala!