Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Arancini - smažené sicilské kuličky

Arancini

Smažené rýžové kuličky plněné nejrůznějšími dobrotami, to jsou arancini.  Jsou symbolem sicilské kuchyně, která spojuje starodávné tradice s jedinečnou kulinářskou kreativitou.

Historie na talíři

Kořeny arancini sahají do dávných časů, kdy Arabové vládli Sicílii (9. až 11. století). Právě oni přinesli na ostrov rýži a koření, a spolu s nimi vznikla i myšlenka plněné rýžové koule. Název „arancini“ je odvozen od slova „arancia“ – italského výrazu pro pomeranč, protože svým vzhledem tyto kuličky připomínají toto malé oranžové ovoce.

 

Arancini byly původně jídlem cestovatelů a rolníků – praktickým a vydatným pokrmem, který si mohli vzít s sebou na pole. Postupně se ale tato jednoduchá pochoutka rozšířila mezi všechny vrstvy společnosti a stala se součástí sicilské kuchyně, kterou známe dnes.

Tradiční recept, nekonečné možnosti

Základ arancini je jednoduchý: rýže, která je po uvaření formována do kuliček, plněna různými ingrediencemi, obalená ve strouhance a smažená do zlatova. Právě náplň a způsob přípravy dávají arancinům jejich jedinečnost a pestrost.

Tradičně se arancini plní směsí mletého masa, rajčatové omáčky, hrachu a sýra – tato verze se nazývá „arancini al ragù“. V některých oblastech však můžete narazit i na arancini plněné šunkou a sýrem, špenátem, mořskými plody nebo pistáciemi. Na sladkou verzi arancini se často používají čokoláda nebo sladké krémy.

Regionální variace

Arancini nejsou stejná po celé Sicílii. Východní část ostrova (zejména kolem měst jako Catania) se pyšní kónickými arancini, které připomínají tvar sopky Etna. Na západě, například v Palermu, jsou arancini tradičně kulaté.

Arancini

Arancini

Jak si je připravit doma?

Pokud chcete zažít autentickou chuť Sicílie, můžete si arancini připravit i doma. Zde je jednoduchý recept na tradiční verzi arancini al ragù:

Ingredience:

  • 400 g rýže Arborio
  • 100 g mletého hovězího masa
  • 100 g rajčatové omáčky
  • 50 g mraženého hrášku
  • 100 g strouhaného sýra (např. Pecorino nebo Parmigiano)
  • 2 vejce
  • Mouka, vejce a strouhanka na obalení
  • Olivový olej na smažení

Postup:

Uvařte rýži a nechte ji vychladnout. Mezitím si připravte náplň: na pánvi osmahněte mleté maso, přidejte rajčatovou omáčku a hrášek. Nechte směs povařit, dokud se nepropojí chutě.

Z rýže vytvořte malé kuličky, do každé udělejte otvor a naplňte masovou směsí. Uzavřete rýži do tvaru kuličky. Obalte kuličky v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji, dokud nejsou arancini zlatavé a křupavé. 

 

Existuje také několik svátků a festivalů, kdy se arancini stávají hlavním pokrmem. Jeden z nich je 13. prosince na svátek svaté Lucie, kdy se arancini připravují ve velkém množství, a to ve všech možných variantách.

 

Arancini se staly oblíbenými nejen na Sicílii, ale i po celém světě. Díky své univerzálnosti a jedinečné kombinaci chutí jsou vyhledávané jak v luxusních restauracích, tak na ulicích měst.

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou