V gastronomii se termínem mořské plody v zásadě označuje skupina potravin živočišného původu, které pocházejí z vodních bezobratlých živočichů, tj. jiných než ryby. Způsob jejich lovu, který se liší od klasického rybolovu, se mnohem více podobá sběru. Do této kategorie patří především dvě velké čeledi: měkkýši a korýši. Nejen gastronomicky sem však patří i ostnokožci.
Mušle
Měkkýši jsou obvykle definováni jako všichni jedinci, kteří přirozeně nemají kostru, ale jsou uzavřeni v klasické dvouplášťové schránce. Většinou se jedná o mořské živočichy, i když některé druhy osídlily i sladké vody. Mezi měkkýše patří slávky, škeble, hřebenatky, ústřice, lanýže apod.
Ústřice se v Itálii také intenzivně chovají. A třeba taková ústřice z Caorle je velmi ceněná a srovávaná s francouzskými. Ideální místo pro jejich porovnání je třeba restaurace Eden v Ottava Presa.
Hlavonožci
Mezi měkkýše patří také tzv. hlavonožci, tedy mořské plody s chapadly (chobotnice, kalamáry a sépie). Doporučujeme ochutnat v restauraci nebo i ve stánku jako fritto misto, jen lehce posolené s trochou citrónu.
Tartuffi
Ve Francii se jim říká fialky, zatímco v italské restauraci je můžete najít na jídelním lístku jako “mořské citrony” (mají opravdu nakyslou chuť). V Apulii, která převzala mnoho z Francie, se jim říká tartuffi (lanýže). Tyto mořské plody žijí na písčitém nebo kamenitém mořském dně, zvenčí vypadají jako kusy kamene. Žijí v koloniích, některé mohou být velmi početné. Ale co je nejdůležitější, patří k velkým symbolům známého a oblíbeného pojmu, kterému se v Itálii říká crudo di mare.
Ostnokožci (mořští ježci)
Z mořských ježků se jí především jejich žlázy, které se často konzumují syrové nebo se používají při přípravě četných pokrmů, jako jsou například špagety s mořskými ježky. I ježovky patří ke specialitám, které neochutnáte v každé restauraci.
Korýši
Ve skupině korýšů tak jistě najdeme humry, krevety, langusty a kraby. Jistě jste již někde slyšeli jméno Gambero rosso - kromě známého průvodce všech gourmetů se jedná také o druh velmi chutné červené krevety dorůstající i 20 cm.