Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

L'Aquila

LAquila

L'Aquila, hlavní město regionu Abruzzo v centrální Itálii, je město s jedinečnou atmosférou, kterou tvoří kombinace starověké kultury, středověkých památek a moderního života.

Město s duchem a historií

L'Aquila byla založena v polovině 13. století, a přestože byla poškozena při několika zemětřeseních, město vždy znovu povstalo z trosek. Nejvíce jej poznamenalo zemětřesení v roce 2009, které zanechalo mnohé budovy v ruinách. Poškozena byla i katedrála, kterou vidíte na úvodním obrázku. Dnes, po letech rekonstrukce, L'Aquila znovu ukazuje svou krásu a sílu, přičemž staré město i nadále obnovuje svůj někdejší lesk.

Co v L'Aquile navštívit?

Basilica di Santa Maria di Collemaggio
Tento nádherný gotický kostel, postavený v roce 1287, je jednou z nejvýznamnějších náboženských staveb ve městě. Poutá pozornost svou fasádou v bílé a růžové barvě, a uvnitř skrývá nádherné fresky. Je také místem, kde byl v roce 1294 korunován papež Celestin V.

Bazilika Santa Maria di Collemaggio

Basilica di Santa Maria di Collemaggio, L'Aquila

Fontana delle 99 Cannelle
Jedním z nejtajemnějších míst města je Fontána 99 trysek. Legenda říká, že trysky symbolizují 99 vesnic, které pomohly s výstavbou města. Každá z trysek má jiný tvar a dohromady tvoří fascinující a esteticky působivé umělecké dílo, které připomíná středověkou historii L’Aquily.

Fontana delle 99 Cannelle

Jedním z nejtajemnějších míst města je Fontána 99 trysek

Španělská pevnost (Forte Spagnolo)
Tato masivní pevnost ze 16. století se tyčí nad městem a je jedním z jeho charakteristických symbolů. Postavena byla Španěly, kteří tehdy ovládali oblast Abruzza. Pevnost dnes slouží jako muzeum a nabízí nádherný výhled na L’Aquilu a okolní hory.

Přírodní krásy na dosah ruky

Okolí L'Aquily je ideální pro milovníky přírody. Nachází se nedaleko Národního parku Gran Sasso e Monti della Laga, který je rájem pro turisty, horolezce i milovníky lyžování. Gran Sasso, nejvyšší vrchol Apenin, je doslova na dohled. Procházka nebo túra v tomto regionu vás zavede do nádherných horských luk, lesů a ledovcových údolí.

Kultura a gastronomie

L'Aquila je také kulturním centrem s řadou festivalů a kulturních akcí. Například Festival dei Due Mondi je prestižní mezinárodní hudební a divadelní festival, který každoročně přiláká umělce i návštěvníky z celého světa.

 

Pokud jde o gastronomii, Abruzzo se pyšní bohatou kuchyní. V L'Aquile můžete ochutnat tradiční jídla jako „arrosticini“ (špíz z jehněčího masa), těstoviny „maccheroni alla chitarra“ a místní sýry a vína. Pro milovníky vína je oblast Abruzzo známá pro svá skvělá červená vína, zejména Montepulciano d'Abruzzo.

 

arrosticini

arrosticini

Město si zachovává svůj půvab a přátelskou atmosféru, je tedy ideální destinací pro ty, kteří hledají méně turistické, ale o to více autentické místo k objevování. Ať už vás láká prozkoumat středověké uličky, vyrazit do hor, nebo ochutnat místní speciality.

Vybrané TOP nabídky

Výhodné nabídky pobytů pro vaší dovolenou v Itálii

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou