Historie italského aperitiva sahá až do 19. století, kdy se ve městech jako Milán a Turín začaly objevovat první kavárny a bary, které nabízely speciální nápoje před večeří. Tyto nápoje měly stimulovat chuť k jídlu a povzbuzovat společenské setkávání. Postupem času se aperitivo stalo pevnou součástí italské kultury a životního stylu.
Tradičně se italské aperitivo koná mezi 18. a 21. hodinou, ačkoli časy se mohou mírně lišit v závislosti na regionu a zvyklostech (čím jižněji jste, tím později začíná). Bary a kavárny začínají nabízet širokou škálu nápojů, které jsou typicky osvěžující, lehké a často hořkého charakteru. Mezi oblíbené aperitivní nápoje patří Aperol Spritz, Negroni, Campari, Martini, Prosecco a mnoho dalších - zkuste se podívat na náš seriál o italských nápojích. Tyto nápoje se podávají s přílohami jako jsou olivy, chipsy, malé sendviče, oříšky nebo kousky sýra.
Aperitivo je také spjato s "stuzzichini", což jsou malé lahůdky, které doprovázejí aperitivní nápoje. Tyto stuzzichini jsou často poskytovány jako součást aperitiva a mohou zahrnovat různé druhy sýrů, šunku, salámy, bruschettu, mozzarellu, marinované zeleniny a další pochutiny.
Italské aperitivo je nejen o nápojích a jídle, ale také o sociálním setkávání. Je to čas, kdy si lidé vychutnávají společnost přátel a rodiny, sdílejí příběhy a relaxují před večeří. Aperitivo je způsob, jak se oddálit od každodenního shonu a zažít chvíli klidu a radosti.
Tato tradice je velmi důležitá v italské kultuře a přináší nejen požitek z chutí a vůní, ale také pocit sounáležitosti a radosti ze společného času stráveného s blízkými lidmi.