Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Chcete potěšit vaše chuťové buňky? Porchetta

Porchetta

Itálie není jen zemí pizzy a těstovin. Ukrytá v každém regionu jsou jedinečná jídla, která dokonale vystihují místní tradice a lásku k dobrému jídlu. Jedním z těchto pokladů je i porchetta – šťavnaté, voňavé, kořením prolnuté pečené vepřové maso, které je jedním z nejautentičtějších pokrmů v italské kuchyni.

Porchetta je slavná italská pochoutka, původně pocházející z regionů Lazio a Umbria, která má své kořeny až ve starověkém Římě. Jde o pečené vepřové maso, které se obvykle připravuje z vykostěného prasete, naplněného směsí bylin a koření. Základní směs obvykle obsahuje rozmarýn, česnek, fenykl, tymián a někdy i šalvěj. Díky této kombinaci se maso nádherně provoní a získá neodolatelnou chuť, která pohltí každého milovníka dobrého jídla.

Tajemství šťavnaté a křupavé pochoutky

Proces přípravy porchetty je stejně fascinující jako její chuť. Maso je pečlivě vykostěné, naplněné kořením a bylinami a pevně svázané, aby si udrželo svůj tvar během pečení. Tradičně se porchetta peče několik hodin při nízké teplotě, což zajišťuje, že maso zůstane měkké a šťavnaté, zatímco kůrka je dokonale křupavá.

Tento způsob přípravy je poměrně náročný a vyžaduje trpělivost, ale výsledkem je dokonalá harmonie chutí a textur – lahodně šťavnaté maso s voňavou kůrkou.

Porchetta

tradiční porchetta

Porchetta na talíři: Kde si ji vychutnat?

I když je porchetta tradičně spojována s pouličními trhy a festivaly v italských vesnicích, dnes ji můžete najít po celé Itálii, a dokonce i v některých moderních restauracích, které se specializují na autentickou kuchyni. Nejznámější místo, kde si můžete vychutnat autentickou porchettu, je Ariccia v regionu Lazio, které je považováno za kolébku tohoto pokrmu.

 

Porchetta se často servíruje na chlebu jako sendvič, který se nazývá „panino con porchetta“. Můžete si ji však vychutnat i samostatně, například s bramborami nebo pečenou zeleninou.

Porchetta

Porchetta se často servíruje na chlebu jako sendvič

Moderní twist: Jak se porchetta mění s dobou

V posledních letech se porchetta stala oblíbeným pokrmem i mimo Itálii a začala získávat nový nádech. Mnoho šéfkuchařů přidává do tradičního receptu moderní prvky – od různých typů koření až po variace na marinády. Některé restaurace dokonce experimentují s porchettou z jiných druhů masa, například z jehněčího nebo drůbežího.

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou