V prvním díle se zaměříme na Aperol, ikonický italský aperitiv, který nabízí nezapomenutelný chuťový zážitek.
Aperol je oblíbený italský aperitiv s bohatou historií. Jeho výraznou oranžovou barvu, hořko-sladkou chuť a lehkost si oblíbili milovníci osvěžujících nápojů po celém světě. Snadno si ho připravíte i doma, takže při pití Aperolu se můžete cítit jako na slunečném pobřeží Itálie, i když jste třeba ve svém vlastním zahradním křesle.
Napadlo vás někdy, z čeho se vlastně Aperol vyrábí a kde vznikl? Aperol vznikl v Itálii a jeho historie sahá až do roku 1919. Byl vyvinut firmou Barbieri, která sídlila v Padově. Bratři Luigi a Silvio Barbieri se rozhodli vytvořit nový aperitiv, který by nabídl zcela odlišnou chuťovou zkušenost.
Původně byl Aperol pojmenován "Aperitivo Barbieri" a byl k dostání pouze v severní Itálii. V průběhu času však nabyl na popularitě a začal být distribuován do dalších částí země. Později se přejmenoval na Aperol, což je název, který je známý a používaný dodnes.
V průběhu 20. století si Aperol získal velkou popularitu a stal se jedním z nejoblíbenějších italských aperitivů. V roce 2003 byla značka Aperol zakoupena společností Campari Group, která dodnes vlastní a vyrábí tento ikonický nápoj. V dnešní době je oblíbený po celém světě a je často spojován s letními oslavami a relaxací na sluneční terase. Jeho jedinečný charakter ho činí trvalým symbolem italského aperitivního světa. Recept na výrobu Aperolu je samozřejmě obchodním tajemstvím, ale hlavní složkou jsou hořké byliny, pomerančová kůra a různé druhy koření.
A jak si Aperol nejlépe vychutnat?
Nejoblíbenějším způsobem, jak si vychutnat Aperol, je připravit si ikonický Aperol Spritz. Tento koktejl je vyroben z Aperolu, prosecca (italského šumivého vína) a sodové vody. Kombinace sladkého Aperolu, svěžího prosecca a bublinek sodové vody tvoří osvěžující a harmonický zážitek pro chuťové pohárky. Podává se s plátkem pomeranče nebo citronu, který dodává nápoji jiskru.
Pokud preferujete jednodušší variantu, můžete si vychutnat Aperol Tonic. Stačí smíchat Aperol s tonikem a přidat led. Tento nápoj je méně sladký než Aperol Spritz, ale stále nabízí osvěžující a hořkou chuť, kterou milovníci Aperolu ocení.
Variace a experimentování
Aperol je také vynikající základ pro tvorbu vlastních koktejlů a nápojů. Můžete ho kombinovat s dalšími ingrediencemi, jako je čerstvé ovoce, byliny nebo další aperitivy, a vytvářet unikátní letní nápoje podle svého vkusu. Oslňte své přátele a rodinu tím, že jim představíte svůj vlastní Aperol koktejl! Zkuste například:
- Aperol Negroni: Tato variace na klasický koktejl Negroni nahrazuje gin Aperolem. Smíchá se 1 díl Aperolu, 1 díl Campariho a 1 díl Cinzano vermutu. Podává se s plátkem pomeranče jako ozdobou.
- Aperol Sour: Tento osvěžující koktejl kombinuje Aperol se svěžím citrónovým džusem a jednoduchým sirupem. Smíchá se 1,5 dílu Aperolu, 1 díl citrónové šťávy a 0,5 dílu jednoduchého sirupu. Podává se s ledem a plátkem citrónu.
- Aperol Gin Fizz: Tato kombinace Aperolu a ginu vytváří osvěžující aperitiv s bublinkami. Smíchá se 1 díl Aperolu, 1 díl ginu, 0,5 dílu citrónové šťávy, 0,5 dílu jednoduchého sirupu a perlivá voda. Podává se s ledem a plátkem pomeranče nebo citronu.
- Aperol Martini: Tato variace na tradiční Martini koktejl kombinuje Aperol se suchým vermutem. Smíchá se 2 díly Aperolu a 1 díl suchého vermutu. Podává se vychlazené v koktejlové sklenici s olivou nebo plátkem citronu jako ozdobou.
- Aperol Punch: Tento nápoj je ideální pro větší společenské akce. Kombinuje se Aperol, prosecco, citronový džus a ovocné šťávy podle vaší chuti. Podává se v punchové míse s plátky ovoce a ledem.
Aperol je skvělou volbou pro osvěžení v horkých letních dnech. Jeho sluneční oranžová barva a hořko-sladká chuť vytvářejí ideální kombinaci pro osvěžující zážitek. Ať už si vyberete tradiční Aperol Spritz, jednoduchý Aperol Tonic nebo vlastní variaci, Aperol vám přinese okamžitou letní atmosféru. Dejte si chvíli pauzu, vychutnejte si sluneční paprsky a dopřejte si lahodný Aperol nápoj, který vás přenese na sluneční pláže Itálie.