Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Ravenna, město mozaik

Ravenna

Ravenna, „město mozaik,“ nabízí jedinečnou kombinaci umění, kultury a historie, která vás přenese zpět do dob slávy Byzantské říše.

Ravenna, město s přibližně 160 000 obyvateli, se nachází v regionu Emilia-Romagna a svou polohou v těsné blízkosti Jaderského moře je důležitým historickým i kulturním centrem. Díky své bohaté historii a památkám, zejména raně křesťanským a byzantským mozaikám, je Ravenna populární turistickou destinací. Přesto si uchovává poklidnou atmosféru menšího italského města.

Historické bohatství a mozaika

Ravenna byla v 5. a 6. století hlavním městem Západořímské říše, později se stala centrem Byzantské říše v Itálii. Tato historie se promítá do městské architektury, která je známá především svými nádhernými mozaikami, jež se dochovaly v několika významných budovách. Osm z nich, včetně baziliky San Vitale, jsou dokonce zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO.

Ravenna

ravenna je známá především svými nádhernými mozaikami

Bazilika San Vitale je opravdovým skvostem raně křesťanského umění. Její mozaiky, zobrazující biblické scény a postavy, září v živých barvách, a vy tak můžete obdivovat detailní řemeslné zpracování, které se dochovalo přes 1 400 let.

Ravenna

Bazilika San Vitale, ravenna

Dalšími památkami, které stojí za návštěvu, jsou Bazilika Sant'Apollinare Nuovo a Mauzoleum Gally Placidie, které také zdobí nádherné mozaiky s motivy raného křesťanství.

Ravenna

Ravenna, mozaiky v Bazilice Sant'Apollinare Nuovo

Dante Alighieri a jeho odkaz

Ravenna je také městem, kde nalezl svůj poslední odpočinek slavný italský básník Dante Alighieri, autor "Božské komedie." Dante strávil poslední roky svého života v Raveně poté, co byl vyhnán z Florencie. Jeho hrobka, jednoduchá, ale uctivá, je dnes místem pouti pro literární nadšence z celého světa.

 

Každý rok v září se v Raveně koná festival na počest Danteho, kdy město ožívá kulturními akcemi, čteními jeho děl a hudebními vystoupeními. 

Přírodní krása a klid

Ravenna však není jen městem historie a umění. Je také branou do přírodní rezervace Parco del Delta del Po, kde můžete objevovat rozsáhlé mokřady, laguny a písečné duny. Tato oblast je rájem pro milovníky přírody a ornitology, kteří sem přicházejí pozorovat bohatou faunu, včetně vzácných druhů ptáků.

 

Blízkost Jaderského moře dělá z Raveny ideální místo pro ty, kteří chtějí zkombinovat kulturní dovolenou s relaxací na pláži. Oblíbené letovisko Marina di Ravenna, jen pár kilometrů od města, nabízí krásné pláže.

Marina di Ravenna

Marina di ravenna

Moderní Ravenna

Přestože Ravenna dýchá historií, je to také živé město s pulzující současnou kulturou. Město hostí řadu festivalů, výstav a divadelních představení, které lákají návštěvníky z celého světa. Místní trhy a kavárny jsou skvělým místem, kde si můžete vychutnat tradiční italskou kuchyni a poznat přátelské místní obyvatele.

Vybrané TOP nabídky

Výhodné nabídky pobytů pro vaší dovolenou v Itálii

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou