Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Provolone - tradiční sýr z Kampánie

Provolone

Provolone je tradiční italský sýr, který pochází z jižní Itálie, konkrétně z regionů Kampánie a Kalábrie. Tento polotvrdý sýr se vyrábí z kravského mléka a je oblíbený pro svou bohatou, krémovou chuť a všestrannost v kuchyni. 

Provolone se vyrábí metodou, která je podobná výrobě mozzarelly. Mléko se zahřívá a sráží se pomocí syřidla, poté se tvaroh hněte a táhne do požadovaného tvaru. Typické tvary provolone zahrnují válce, koule nebo hrušky, které jsou následně svázány provázkem a zavěšeny ke zrání. Zrání probíhá v kontrolovaných podmínkách po dobu několika týdnů až měsíců. Provolone, který zraje kratší dobu, má jemnou a mírně nasládlou chuť, zatímco starší provolone získává intenzivnější, pikantnější chuť a pevnější texturu.

 

Nejdelší provolone měří 1,5 metru a váží až 100 kilogramů. 

 

Existují dvě hlavní varianty tohoto sýra: Provolone Dolce a Provolone Piccante. Provolone Dolce zraje asi dva až tři měsíce a má jemnou, máslovou chuť. Provolone Piccante zraje déle, obvykle šest měsíců nebo déle, a jeho chuť je ostřejší a pikantnější díky použití kozího nebo ovčího syřidla.

provolone sýr

Uzený sýr provolone

Provolone je velmi všestranný sýr, který se hodí k mnoha kulinářským využitím. Často se používá v italských pokrmech jako jsou pizzy, sendviče, těstoviny nebo gratinované pokrmy. Díky své schopnosti dobře tát je ideální pro zapékání. Navíc se často podává jako součást sýrových talířů, kde vynikne jeho chuť v kombinaci s ovocem, ořechy nebo kvalitními uzeninami.

 

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou