Provolone se vyrábí metodou, která je podobná výrobě mozzarelly. Mléko se zahřívá a sráží se pomocí syřidla, poté se tvaroh hněte a táhne do požadovaného tvaru. Typické tvary provolone zahrnují válce, koule nebo hrušky, které jsou následně svázány provázkem a zavěšeny ke zrání. Zrání probíhá v kontrolovaných podmínkách po dobu několika týdnů až měsíců. Provolone, který zraje kratší dobu, má jemnou a mírně nasládlou chuť, zatímco starší provolone získává intenzivnější, pikantnější chuť a pevnější texturu.
Nejdelší provolone měří 1,5 metru a váží až 100 kilogramů.
Existují dvě hlavní varianty tohoto sýra: Provolone Dolce a Provolone Piccante. Provolone Dolce zraje asi dva až tři měsíce a má jemnou, máslovou chuť. Provolone Piccante zraje déle, obvykle šest měsíců nebo déle, a jeho chuť je ostřejší a pikantnější díky použití kozího nebo ovčího syřidla.
Provolone je velmi všestranný sýr, který se hodí k mnoha kulinářským využitím. Často se používá v italských pokrmech jako jsou pizzy, sendviče, těstoviny nebo gratinované pokrmy. Díky své schopnosti dobře tát je ideální pro zapékání. Navíc se často podává jako součást sýrových talířů, kde vynikne jeho chuť v kombinaci s ovocem, ořechy nebo kvalitními uzeninami.