Určitě jste si během dovolené v Itálii všimli kovových konviček na kávu, ať už přímo v apartmánu nebo v místních obchodech. Italové si bez kávy nedovedou představit svůj den, tradiční kávovar Moka je proto běžnou součástí vybavení až 90% italských domácností. Příprava není nijak složitá a bez problémů ji zvládnete i vy!
Do spodní nádobky nalijte vodu až do úrovně ventilu umístěného na vnější straně. Trychtýř uprostřed (na dně má jemné sítko) naplňte středně umletou kávou, ale v žádném případě neumačkávat! Našroubujte horní nádobku (také má na dně jemné sítko) a pevně utáhněte, aby obě nádobky těsně doléhaly na trychtýř.
Připravenou konvičku dejte vařit na mírný oheň. Po několika minutách se v dolní nádobě začne tvořit pára, která vytlačí vařící vodu přes trychtýř s kávou do horní části. Nečekejte, až vyteče veškerá voda ze spodní nádobky nahoru a konvici odstavte těsně před dokončením varu.
Bezpečnostní ventil umístěný na boční straně spodní nádobky má zabránit přetlaku při ucpání průchodu páry (např. při ucpaném filtru příliš jemně namletou nebo upěchovanou kávou).