Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Pasta Carbonara a Cacio e Pepe. Symboly římské kuchyně

Carbonara

Italská kuchyně je proslulá svou jednoduchostí a důrazem na kvalitní suroviny. Dvě ikonická jídla, která tuto filozofii dokonale ztělesňují, jsou pasta carbonara a minimalistické cacio e pepe. Pojďme se podívat na historii, tradiční recepty a tajemství přípravy těchto neodolatelných italských pokrmů, které si získaly srdce gurmánů po celém světě.

Pasta Carbonara

Pasta Carbonara je jedním z nejznámějších italských pokrmů, jehož původ je často předmětem debat. Tradičně se uvádí, že jídlo pochází z regionu Lazio, konkrétně z Říma. Jeho historie není zcela jasná, ale jedna z teorií je, že vznikla během druhé světové války, kdy spojenecké síly přivezly do Itálie slaninu a vejce, která se poté kombinovala s místními surovinami. Jiná teorie naznačuje, že název pochází od "carbonari" (uhlíři), kteří tento pokrm jedli, protože byl jednoduchý na přípravu a obsahoval vydatné ingredience.

 

Tradiční pasta Carbonara se skládá z následujících základních surovin:

  • Špagety nebo jiný druh dlouhých těstovin
  • Guanciale (uzený vepřový lalok), který lze nahradit pancettou nebo slaninou
  • Vejce (žloutky)
  • Pecorino Romano (italský tvrdý ovčí sýr)
  • Černý pepř

Těstoviny se vaří v osolené vodě do stavu "al dente". Guanciale se nakrájí na malé kousky a opeče na pánvi do zlatova a křupava. Žloutky se smíchají s nastrouhaným Pecorino Romano a čerstvě mletým černým pepřem. Uvařené těstoviny se smíchají s guanciale a poté se rychle vmíchá směs sýrů a vajec. Je důležité, aby se vejce nesrazila, proto se směs míchá mimo přímý zdroj tepla. Hotové Carbonara se podává ihned, posypané čerstvě mletým pepřem a případně dalším sýrem Pecorino Romano.

 

Pasta Carbonara je považována za symbol římské kuchyně a je oblíbená nejen v Itálii, ale po celém světě. Její jednoduchost a lahodná chuť ji činí populární volbou v mnoha restauracích i domácnostech.

Cacio e pepe

Cacio e pepe

Cacio e Pepe

Cacio e Pepe je dalším ikonickým pokrmem římské kuchyně, jehož historie sahá až do starověku. Tento pokrm je důkazem, že i s minimem ingrediencí lze vytvořit delikátní jídlo. Název "Cacio e Pepe" znamená v překladu "sýr a pepř", což odráží jeho jednoduché složení.

 

Cacio e Pepe se skládá z pouhých tří základních ingrediencí:

Těstoviny se vaří v osolené vodě do stavu "al dente". Čerstvě mletý černý pepř se opeče na pánvi, aby se uvolnila jeho vůně a chuť. Nastrouhaný Pecorino Romano se smíchá s trochou vody z těstovin, aby vznikla hladká a krémová omáčka. Uvařené těstoviny se přidají do pánve s pepřem a promíchají se. Poté se přidá směs sýru a vody z těstovin a vše se důkladně promíchá, aby se těstoviny obalily omáčkou. Hotové Cacio e Pepe se ihned podává, posypané čerstvě mletým pepřem.

 

Cacio e Pepe je oslavou jednoduchosti a kvalitních surovin. Tento pokrm je často považován za test kuchařského umění, protože správná příprava vyžaduje technickou zručnost a cit pro rovnováhu chutí. Je oblíbený nejen v Římě, ale po celé Itálii a světě.

 

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou