Stejně jako třeba Palmanova, je i Sesto al Reghena jednou z ”I Borghi più belli d’Italia" (Nejkrásnější vesnice v Itálii). Určitě stojí za návštěvu, pokud vás třeba už přestane bavit ležet na plážích v Bibione, Caorle nebo Lignano Sabbiadoro. Z těchto letovisek sem pohodlně dojete za méně než třičtvrtě hodiny.
Opatství Santa Maria in Sylvis
Sesto al Reghena je spojeno s velkolepým benediktinským opatstvím Santa Maria in Sylvis, pocházejícím ze 7. století, kolem kterého se vesnice rozrostla.
Opatství bylo zpustošeno v roce 889 a přestavěno jako pevnost, vypadá proto jako středověký hrad. Z původního opatství se dochovala vstupní věž, bazilika, opatova rezidence (dnešní radnice), kancelář opatství a presbytář.
Bazilika postavená v románsko-byzantském stylu, je zdobena cyklem fresek ze 14. - 15. století. Zobrazují velmi vzácný "Lignum Vitae" - "Strom života", kterých jsou v celém regionu pouze tři exempláře. Nacházejí se zde také příběhy o svatém Benediktovi.
V kryptě opatství můžete ale vidět i další vzácné artefakty. Napříkad urnu svaté Anastázie, uctívané světice a mučednice, která je uložena v mramorovém bloku vyřezávaném s obrazy z lombardského období (8. století). Krypta pravděpodobně kdysi sloužila jako mramorová kazatelna.
V areálu opatství se nachází také malé lapidárium (místo, kde jsou shromážděny a vystavovány kamenné předměty jako sochy, náhrobky, sarkofágy, pomníky, kříže, kamenné části staveb).
Torre dell'Orologio
Hodinová věž je jedním ze symbolů města. Věž pochází ze 14. století a je součástí starobylého opevnění. Její hodiny byly kdysi důležitým orientačním bodem pro místní obyvatele.
Ponte Romano
Tento římský most přes řeku Reghena je ukázkou starověkého inženýrství. Sloužil jako důležitá spojnice na obchodních cestách. Dodnes je v dobrém stavu a představuje fascinující pohled do historie.
Chcete-li plně pocítit historický význam a krásu Seto al Reghena, doporučujeme zúčastnit se prohlídky s průvodcem. Místní průvodci mají hluboké znalosti o historii a kultuře města a mohou vám poskytnout zajímavé informace a příběhy.
Místní kuchyně a speciality
Sesto al Reghena nabízí autentickou regionální kuchyni, která zahrnuje polentu a různé druhy těstovin a maso, ale i místní speciality, jako je frico. Frico je tradiční pokrm původně z provincie Udine, ale je velmi oblíbený i v Sesto al Reghena. Frico je vlastně smažený sýr, často kombinovaný s dalšími přísadami jako jsou brambory, cibule nebo jablka. Existují dvě hlavní varianty frica:
- Frico friabile - tato křupavá verze je připravena pouze ze sýra, který se smaží do křupava, až se stane tenkým a křehkým. Je často podáván jako chuťovka nebo součást aperitivu.
- Frico morbido - měkčí varianta zahrnuje kombinaci sýra s bramborami a někdy i cibulí. Výsledkem je měkká a sytá směs, která může sloužit jako hlavní chod nebo příloha.
Další místní tradiční specialitou jsou sušenky „bussolà“. Vyrábějí se z velkého množství másla a vajec a většinou se recept na jejich pečení dědí z generace na generaci. Údajně je kdysi daroval kmotr svému kmotřenci na znamení štěstí.
Jsou ideální k vydatné snídani, ale také ke sklence vína.
Doporučujeme vyzkoušet také místní vína, která jsou velmi kvalitní díky ideálním klimatickým podmínkám.