Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Italové dnes slaví! 15.8. Ferragosto

Buon Ferragosto

15.8. Italové slaví Ferragosto, jednen z nejvýznamnějších svátků v Itálii, který má kořeny hluboko v historii a kultuře země. Tento den je pro Italy příležitostí k odpočinku a radosti uprostřed horkého léta. Zároveň je to svátek, který v sobě spojuje jak pohanské, tak křesťanské tradice.

Historie Ferragosta

Název Ferragosto pochází z latinského termínu „Feriae Augusti,“ což znamená „Augustovy prázdniny.“ Tento svátek byl poprvé zaveden římským císařem Augustem v roce 18 př. n. l. jako součást oslavy sklizně a k uctění práce zemědělců. Původně šlo o prodlouženou dobu odpočinku, během níž se konaly různé hry, festivaly a slavnosti, které měly oslavit úspěšné dokončení zemědělských prací.

Během staletí se Ferragosto vyvinul a přizpůsobil novým náboženským vlivům. V křesťanském kalendáři je 15. srpen spojen s Nanebevzetím Panny Marie, což dodává svátku další duchovní rozměr. Kombinace těchto dvou tradic dělá z Ferragosta unikátní svátek, který je jak světský, tak náboženský.

Jak se Ferragosto slaví dnes?

V moderní Itálii je Ferragosto především dnem odpočinku a zábavy. Většina Italů tento den tráví s rodinou a přáteli, často u moře, na horách nebo při grilování v parcích a na venkově. 

Gril

Během Ferragosto italové grilují, slaví, setkávají se s rodinou

Mnoho měst a vesnic pořádá na Ferragosto slavnostní průvody, ohňostroje a koncerty. V některých oblastech se konají tradiční závody lodí nebo koní, což připomíná starověké římské zvyky. Na mnoha místech je zvykem pořádat procesí se sochou Panny Marie.

 

Ferragosto je také dobou, kdy si mnoho Italů bere dovolenou. V srpnu se v Itálii často zavírají obchody a firmy, protože lidé odjíždějí na prázdniny. Turistická letoviska a pobřežní oblasti jsou tak plná návštěvníků, kteří si užívají slunce, moře a volného času.

 

Například v Římě je Ferragosto často spojen s kulturními akcemi a slavnostmi pod širým nebem. V minulosti byla oblíbená tradice Římanů opustit město a vyrazit na jeden den k moři, zejména do Ostie, což někteří obyvatelé stále dodržují.

V Neapoli je Ferragosto oslavováno ve velkém stylu. Jedním z hlavních bodů oslav je ohňostroj nad Neapolským zálivem, který přitahuje místní i turisty. Podobně je tomu i v oblíbených letoviscích jako je Bibione nebo Caorle, kde je ohňostroj přímo na pláži. Ve městě je pak přichystáno spoustu her a zábavy pro malé i velké.

Ohňostroj

Ve městech a na plážích můžete 15.8. vidět ohňostroje

Ferragosto a italská kuchyně

Jako každý italský svátek, i Ferragosto je spojen s bohatou a chutnou kuchyní. Tradiční pokrmy se liší podle regionu, ale mezi oblíbené speciality patří grilované maso, čerstvé mořské plody a sezónní ovoce, jako jsou melouny a broskve. Typickým dezertem je například „torta della nonna“ (babiččin koláč) nebo různé druhy zmrzliny.

 

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou