Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Gianduiotto

Gianduiotto

Gianduiotto je typická italská čokoláda, která pochází z oblasti Piemonte v severní Itálii. Tato lahůdka je známá svým jedinečným tvarem, který připomíná obrácenou loďku, a svou bohatou, jemnou chutí, která kombinuje čokoládu a lískové ořechy.

Gianduiotto vzniklo v 19. století během napoleonských válek. V té době byla čokoláda velmi drahá kvůli nedostatku kakaa. Piemontští cukráři přišli s nápadem přidat do čokolády mleté lískové ořechy, které byly v této oblasti hojně dostupné. Tento krok nejen snížil náklady při výrobě čokolády, ale také vytvořil nový, lahodný produkt.

 

První gianduiotto bylo představeno v roce 1865 cukrářskou firmou Caffarel během karnevalu v Turíně. Bylo pojmenováno po tradičním karnevalovém masce Gianduja, která symbolizovala radost a prosperitu. 

 

Gianduiotto je vyráběno z jednoduchých, ale kvalitních surovin: cukru, kakaa a lískových ořechů z Piemontu, které jsou považovány za jedny z nejlepších na světě. Lískové ořechy jsou pečlivě vybrány, opraženy a smíchány s čokoládou, aby vznikla jemná, krémová textura.

Proces výroby je stále z velké části řemeslný. Hmota z čokolády a lískových ořechů je nalévána do speciálních forem a nechává se ztuhnout. Každý kousek je pak ručně zabalen do zlaté nebo stříbrné fólie, což dodává výrobku luxusní vzhled.

Gianduiotto

Gianduiotto má tvar obrácené loďky

Tvar gianduiotta je jedním z jeho nejvýraznějších a nejznámějších znaků. Tento unikátní tvar připomíná malou obrácenou loďku nebo trojúhelníkový klínek. Byl takto navržen nejen z estetických důvodů, ale také kvůli praktickému balení a snadnému konzumování, rozplývá se tak rovnoměrně na jazyku. Tvar gianduiotta je ale také symbolický. Jeho spojení s tradiční turínskou karnevalovou postavou Gianduja, která nosila trojcípý klobouk

 

Gianduiotto není jen sladkostí, ale také součástí italské kultury a gastronomie. Je symbolem kreativity a schopnosti přizpůsobit se obtížným podmínkám. Navíc, díky svému původu a kvalitě, je chráněno geografickým označením, což zajišťuje, že pravé gianduiotto může být vyrobeno pouze v Piemontu.

 

Pokud máte možnost ochutnat tuto italskou delikatesu, neváhejte – je to zážitek, který stojí za to.

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou