Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Balsamikový ocet a jeho muzeum v Modeně

Balsamiko

Balsamikový ocet je surovina, která se vyrábí kvašením svařeného hroznového moštu a následným ležením v dřevěných sudech po dobu 60 dnů až maximálně 100 let. Má sladkokyselou chuť a v kuchyni všestranné použití jak ve slaných, tak ve sladkých pokrmech.

Balsamikový ocet pochází z oblasti Modena a Reggio Emilia v severní Itálii. Tento region je známý svou dlouhou tradicí výroby balsamikového octa, zejména tradičního balsamikového octa z Modeny, který má chráněné označení původu (DOP – Denominazione di Origine Protetta). Modena je město v severní Itálii, ležící v regionu Emilia-Romagna. Je situováno přibližně uprostřed mezi městy Bologna a Parma - asi 30 kilometrů od Bologne a 40 kilometrů od Parmy.

 

Balsamikový ocet má dlouhou a fascinující historii, která sahá až do starověkého Říma. První zmínky o balsamikovém octu z oblasti Modena a Reggio Emilia pocházejí z 11. století. V té době byl ocet považován za vysoce ceněný dar a používal se při speciálních příležitostech, jako byly svatby a narození dětí.

 

Víte, jaký je rozdíl mezi octem a balsamikovým octem? Vinný ocet má vyšší kyselost než ocet balsamikový. Krátký proces výroby vinného octa vede k tomu, že konečný výsledek má světlejší barvu a intenzivnější chuť s výrazným octovým nádechem.

 

Naproti tomu proces výroby balsamikového octa zahrnuje dlouhou dobu zrání v dřevěných sudech. Tradiční balsamikový ocet se vyrábí z hroznů odrůdy Trebbiano. Hrozny se sklízí a poté se lisují, aby vznikl čerstvý hroznový mošt. Mošt se poté vaří na mírném ohni, dokud se nezredukuje na hustý sirup. Sirup se nechává kvasit pomocí přírodních kvasinek, což může trvat několik týdnů. A pak přichází na řadu zrání po dobu několika dnů až let. To umožňuje zjemnit kyselost produktu a díky koncentraci cukrů i zesládnout. Velmi staré balsamikové octy mohou stát i stovky nebo tisíce eur. Jedním z nejdražších je stoletý ocet z Villa San Donnino, který se prodává za cenu 500€/100 ml, tedy asi 120 tisíc Kč za litr.

Balsamikový ocet v sudech

balsamico zraje v dřevěných sudech

Je důležité poznamenat, že ne všechny balsamikové octy jsou vyráběny tímto tradičním způsobem. Mnoho komerčně dostupných balsamikových octů je vyráběno rychlejším procesem, který zahrnuje přidání karamelu a zrychlené zrání.

 

Balsamikový ocet je velmi univerzální a může být použit v různých pokrmech: saláty, grilované maso a zelenina, ovoce, marinády.

 

Chcete se dozvědět víc? Pak navštivte Muzeum balsamikového octa v Modeně. Muzeum nabízí expozice o historii výroby, tradičních metodách a procesech, a také o kulturním významu balsamikového octa. Návštěvníci mohou vidět historické sudy, nástroje používané při výrobě a dokonce si mohou vychutnat ochutnávky.

 

Museo del Balsamico Tradizionale di Modena

adresa: Villa Comunale Fabriani, Via F. Roncati, 28, 41057 Spilamberto MO

otevírací doba:
pondělí - zavřeno
úterý 10:30 - 17:30
středa 10:30 - 13:30
čtvrtek 10:30 - 17:30
pátek  10:30 - 17:30
sobota 10:30 - 17:30
neděle 10:30 - 17:30

 

AUTEM

Po silnicích Via SP623 a Via Modenese/Str. del Passo Brasa/SP623

 

VLAKEM
Z vlakového nádraží Modeně, se lze veřejnou dopravou dostat na autobusové nádraží a autobusem směrem na Spilamberto

 

BUS
K muzeu jezdí z autobusového nádraží Modena Centro autobus číslo 731

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou