Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Parma, město gurmánů

Parma

Parma, město v regionu Emilia-Romagna, s více než 200 000 obyvateli je známé nejen svým kulturním dědictvím, ale i výtečnou kuchyní, která přitahuje gurmány z celého světa.

Historie Parmy sahá až do roku 183 př. n. l., kdy bylo město založeno Římany. Město ale zažilo významné období až během středověku, kdy se Parma stala důležitým kulturním a politickým centrem, což je patrné na její architektuře.

 

Klenotem města je Katedrála Duomo di Parma, mistrovské dílo románské architektury z 12. století. Vedle katedrály stojí slavné osmiboké Baptisterium. Také ve městě najdete Divadlo Farnese, jedno z prvních stálých divadel v Evropě. 

Parma Katedrála

Katedrála Duomo di Parma a Baptisterium

Parma je také synonymem pro bohatou kulturní scénu. Město je domovem slavného divadelního festivalu Verdi Festival, pojmenovaného po italském skladateli Giuseppe Verdi, který se narodil nedaleko odtud. Teatro Regio, jeden z nejprestižnějších italských operních domů, pravidelně hostí významná operní představení.

 

Ovšem jedním z hlavních důvodů, proč turisté navštěvují Parmu, je gastronomie. Město je proslulé svým sýrem Parmigiano Reggiano a šunkou Prosciutto di Parma. Tyto delikatesy jsou známé po celém světě a tvoří nedílnou součást italské kuchyně. Místní trhy a restaurace nabízejí bohatý výběr těchto a mnoha dalších specialit, což činí z Parmy ráj pro gurmány.

Prosciutto a Parmegiano

Prosciutto crudo a parmegiano reggiano

V Parmě (a okolí) se nachází také několik muzeí zaměřených na gastronomii, která nabízejí návštěvníkům jedinečnou příležitost dozvědět se více o slavné italské kuchyni, tradičních potravinách a jejich výrobě.

  • Museo del Prosciutto di Parma (Muzeum parmské šunky)

    Toto muzeum se nachází v nedalekém městečku Langhirano, které je centrem výroby slavné parmské šunky. Návštěvníci zde mohou objevit historii a proces výroby Prosciutto di Parma. Expozice zahrnuje staré nástroje, fotografie a interaktivní displeje, které vysvětlují jednotlivé kroky produkce této vyhlášené delikatesy. Součástí prohlídky je často i ochutnávka čerstvé parmské šunky.

  • Museo del Parmigiano Reggiano (Muzeum Parmigiano Reggiano)

    Nachází se v blízkosti Parmy a je věnováno historii a výrobě slavného sýra Parmigiano Reggiano. Muzeum představuje historické nástroje a techniky, které byly používány při výrobě sýra od starověku až po současnost. Můžete zde vidět, jak se sýr vyrábí, zraje a jaký je jeho význam v italské kuchyni. Ochutnávka různých druhů Parmigiano Reggiano je často součástí prohlídky.

  • Museo del Salame di Felino (Muzeum salámu Felino)

    Toto muzeum se nachází ve vesnici Felino, která je známá svou produkcí tradičního italského salámu. Muzeum nabízí pohled do historie a výroby tohoto specifického salámu, s důrazem na regionální tradice a postupy. Návštěvníci se mohou seznámit s různými fázemi výroby, od výběru surovin po proces zrání.

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou