Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Artyčoky v italské kuchyni

Carciofo di Paestum aneb Paestumský artičok je unikátním produktem Kampánie

Znáte artyčoky (italsky carciofi) ? Tahle zelenina sice vypadá na první pohled jako velký bodlák, ale znalci jej považují za velkou lahůdku a v poslední době bývá dokonce označován jako tzv. superpotravina.

 

Podávají se vařené jen tak s máslem či majonézou, pečené nebo grilované, v těstovinovém salátu, plněné tuňákem či zeleninovou směsí, oblíbené jsou také hotové sterilované konzervy, které lze hned použít bez další práce.

Artyčok alla Romana, grilované květy artyčoku s olivovým olejem, citronem, česnekem, mátou a kořením

Konzumuje se křehké "srdíčko" ukryté ve velkém poupěti pod tvrdými okvětními lupeny, které se musí opatrně odstranit a ze středu ještě vydloubnout nepoživatelné chloupky. Očištěná srdíčka si před vařením či pečením odložte do vody s citrónem, aby vám neztmavla, než připravíte další kousky, vhodné je také pracovat v gumových rukavicích (artyčoky dost barví prsty).

Jestli jste artyčok ještě nikdy neochutnali, zkuste to nejlépe přímo v Itálii (prostě někde, kde jej skutečně umí připravit) - grilovaný či zapečený nebo třeba jen tak na pizze.

 Italské smažené půlky artyčoku s plátky citronu

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou