Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Znáte italská okénka na víno?

Buchette del vino

Když se procházíte uličkami historických italských měst, můžete si všimnout drobných, nenápadných dvířek ve stěnách domů, často obklopených kamenným rámem. Tyto malé otvory jsou pozůstatkem starobylé tradice, kterou oživuje italská kultura – jedná se o takzvané buchette del vino neboli „okénka na víno“.

Z historického hlediska to byl vynález, který umožňoval prodej vína přímo z domácností a sklepů vinařů, a to v době, kdy na veřejnosti řádily epidemie a byl omezen osobní kontakt. Dnes se vrací do módy a přináší s sebou šarm starých časů.

Historie okének na víno

Buchette del vino mají svůj původ v Toskánsku, zejména ve Florencii, v 16. století. V té době florentské šlechtické rodiny vlastnily rozsáhlé vinice a vyráběly vlastní víno. Vinaři potřebovali způsob, jak bezpečně prodávat své produkty přímo zákazníkům, aniž by se museli spoléhat na zprostředkovatele. Díky těmto okénkům mohli lidé nakoupit víno přímo od zdroje.

Buchetta del vino

okénka na víno zažívají renesanci

Prodej probíhal jednoduše: zákazník zaklepal na okénko, předal vinařovi láhev nebo džbánek, ten ji naplnil vínem a vrátil zpět. Takto se obchodovalo zejména během morových epidemií, kdy byla hygiena zásadní a osobní kontakt se minimalizoval. Některá okénka byla dokonce uzpůsobena tak, aby zákazníci mohli platit za víno pomocí mincí, které byly předávány v kovových miskách namáčených v octu, aby se zamezilo šíření nákazy.

Buchette del vino dnes

V průběhu času však tradice těchto okének postupně upadla v zapomnění, zejména s nástupem modernějších forem distribuce vína. Mnoho z těchto okének bylo uzavřeno nebo zcela zapomenuto. Avšak v posledních letech, zvláště v důsledku pandemie COVID-19, zažívají buchette del vino svou renesanci. Toskánské město Florencie oživuje tuto tradici jako symbol historie a inovace, které mohou přetrvat i přes těžké časy.

Buchette del vino

Buchetta del vino

Okénka se znovu otevřela a v moderní době slouží jako praktický a bezpečný způsob, jak si koupit víno, zmrzlinu nebo jiné delikatesy. A vy si tak můžete užít půvabného rituálu koupě vína přímo z okénka ve starobylé zdi!

Symbol tradice a kultury

Buchette del vino jsou více než jen otvory ve zdi. Jsou připomínkou doby, kdy italská města, a zejména Florencie, byly epicentrem obchodu s vínem a zároveň představují příklad, jak se dokážou přizpůsobit moderním výzvám. Tato tradice dokazuje, že jednoduché a účelné nápady mohou mít trvalý dopad a přežít staletí.

 

Vychutnejte si i vy sklenku vína s příběhem!

Vybrané TOP nabídky

Výhodné nabídky pobytů pro vaší dovolenou v Itálii

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou