Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Vše, co jste možná (ne)věděli o cedrátu

Cedrato

Cedrát, také známý jako Citrus medica, je citrusový strom, který je známý především pro své velké, aromatické a hrbolaté plody. Cedráty patří mezi nejstarší pěstované citrusové plody a pocházejí z oblasti jihovýchodní Asie. Plody cedrátu byly historicky ceněny pro svou silnou vůni, kterou často využívali v parfumerii, a pro své léčivé vlastnosti.

 

Plody cedrátu jsou velké, oválné až hruškovité, s velmi silnou a hrbolatou kůrou. Barva plodů může být od světle žluté až po tmavě žlutou. Na rozdíl od jiných citrusových plodů obsahuje cedrát velmi málo dužiny a šťávy. Kůra cedrátu je však velmi aromatická a obsahuje mnoho esenciálních olejů, což jí dává široké využití:

  • V kuchyni se cedrát používá především pro svou aromatickou kůru. Může být kandován a používán jako sladkost nebo jako přísada do dezertů. Cedrátová kůra se také často přidává do marmelád, čajů a likérů. V některých kulturách se cedrát používá k ochucení pokrmů a nápojů.

  • Cedrát má dlouhou historii použití v tradiční medicíně. Je známý pro své antiseptické a antioxidační vlastnosti. Používá se k léčbě zažívacích potíží, posilování imunitního systému a zmírňování zánětů. Cedrátová kůra obsahuje také flavonoidy a vitamín C, které přispívají k jejím zdravotním přínosům.

  • Díky své intenzivní a příjemné vůni je cedrát oblíbený v parfumerii. Esenciální oleje extrahované z kůry cedrátu se používají v parfémech, vonných svíčkách a dalších kosmetických výrobcích.

cedrato

Rozkrojený plod cedrátu

Historie a Pěstování Cedrátů v Itálii

Cedráty mají v Itálii dlouhou a bohatou historii, zejména v jižních regionech země. Itálie je jedním z hlavních evropských producentů cedrátů, přičemž nejznámějšími oblastmi pro pěstování těchto citrusů jsou Kalábrie a Sicílie. Cedráty jsou v Itálii ceněny nejen pro své kulinářské využití, ale také pro svůj kulturní a náboženský význam.

 

Kalábrie, konkrétně oblast kolem města Santa Maria del Cedro, je jednou z nejdůležitějších oblastí pro pěstování cedrátů v Itálii. Zdejší klimatické podmínky jsou ideální pro růst těchto citrusů. Kalábrijské cedráty jsou známé pro svou kvalitu a velikost a často se používají pro výrobu kandovaného ovoce a esenciálních olejů.

 

Na Sicílii, další významné oblasti pro pěstování citrusů, se také pěstují cedráty. Sicilské cedráty jsou ceněny pro svou silnou vůni a chuť. Na ostrově se cedráty často využívají v tradičních sicilských receptech, například v marmeládách a likérech.

 

V italské kuchyni jsou cedráty ceněny především pro svou aromatickou kůru, která se používá k výrobě kandovaného ovoce, marmelád a likérů. Cedrátová kůra se také používá k ochucení různých sladkých i slaných pokrmů. Jedním z tradičních italských produktů je například cedrátový likér, který má intenzivní citrusovou chuť a vůni.

 

Panettone

Panettone s kandovaným ovocem

Kandovaný cedrát je oblíbený italský produkt, který se často používá v cukrářství. Připravuje se zpracováním cedrátové kůry s cukrem, čímž vzniká sladkost s intenzivní citrusovou chutí. Kandovaný cedrát se často používá v tradičních italských dezertech, jako je panettone `(tradiční italské vánoční pečivo) nebo cassata siciliana (bohatý, vícevrstvý dort s ricottou, marcipánem, kandovaným cedrátem, cukrovou polevou a piškotovým korpusem).

Cassata siciliana

Sicilský dezert Cassata

 

Vybrané TOP nabídky

Výhodné nabídky pobytů pro vaší dovolenou v Itálii

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou