Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí.

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Chinotto je typický italský nealkoholický nápoj s hořkosladkou chutí, který se vyrábí z citrusového ovoce zvaného Citrus myrtifolia, neboli chinotto. Toto malé, hořké ovoce vypadá trochu jako malý pomeranč, ale má velmi specifickou, lehce trpkou chuť.

Nápoj chinotto se poprvé začal vyrábět v Itálii už ve 30. letech 20. století a dodnes je v zemi velmi populární, zejména mezi milovníky tradičních, trochu retro chutí.

 

Jak chutná? Představte si něco mezi kolou, tonikem a pomerančem. Má tmavou barvu jako kola, ale chuť je mnohem víc hořká a citrusová, často s bylinnými tóny. Někdy je přirovnáván k aperitivům nebo digestivům, i když je zcela nealkoholický.

Kde ho najdete?

V Itálii ho najdete téměř všude – v běžných supermarketech (Coop, Conad, Esselunga), v malých barech nebo restauracích. Typické značky jsou třeba San Pellegrino, Lurisia nebo Neri. V posledních letech zažívá návrat popularity díky vlně zájmu o retro produkty a originální regionální speciality.

chinotto

Citrus myrtifolia, neboli chinotto

Jak a s čím ho pít?

Chinotto má hodně výraznou chuť, takže záleží, jestli si ho chcete spíš vychutnávat solo, nebo v koktejlu:

Samotné, dobře vychlazené – ideálně s ledem a plátkem pomeranče nebo citronu. 

S alkoholem – dá se míchat s ginem nebo vermutem, podobně jako tonic. Super je i kombinace s Campari nebo Aperolem, když chcete něco hořkého, ale méně sladkého než klasický spritz.

S jídlem – výborně ladí třeba s:

  • Olivami, sušenou šunkou, pecorinem nebo parmazánem 
  • Tučnějším masem – třeba porchettou nebo grilovanými klobáskami
  • Sladkým pečivem nebo dezerty – např. s cantuccini nebo bábovkou

V kuchyni – Chinotto se dá použít i na marinády na maso (fakt skvělý na vepřové nebo kuře) nebo jako zajímavá ingredience do dezertů, třeba sorbetu nebo polevy na dort.

 

Už jste ho ochutnali?