Nápoj chinotto se poprvé začal vyrábět v Itálii už ve 30. letech 20. století a dodnes je v zemi velmi populární, zejména mezi milovníky tradičních, trochu retro chutí.
Jak chutná? Představte si něco mezi kolou, tonikem a pomerančem. Má tmavou barvu jako kola, ale chuť je mnohem víc hořká a citrusová, často s bylinnými tóny. Někdy je přirovnáván k aperitivům nebo digestivům, i když je zcela nealkoholický.
Kde ho najdete?
V Itálii ho najdete téměř všude – v běžných supermarketech (Coop, Conad, Esselunga), v malých barech nebo restauracích. Typické značky jsou třeba San Pellegrino, Lurisia nebo Neri. V posledních letech zažívá návrat popularity díky vlně zájmu o retro produkty a originální regionální speciality.

Jak a s čím ho pít?
Chinotto má hodně výraznou chuť, takže záleží, jestli si ho chcete spíš vychutnávat solo, nebo v koktejlu:
Samotné, dobře vychlazené – ideálně s ledem a plátkem pomeranče nebo citronu.
S alkoholem – dá se míchat s ginem nebo vermutem, podobně jako tonic. Super je i kombinace s Campari nebo Aperolem, když chcete něco hořkého, ale méně sladkého než klasický spritz.
S jídlem – výborně ladí třeba s:
- Olivami, sušenou šunkou, pecorinem nebo parmazánem
- Tučnějším masem – třeba porchettou nebo grilovanými klobáskami
- Sladkým pečivem nebo dezerty – např. s cantuccini nebo bábovkou
V kuchyni – Chinotto se dá použít i na marinády na maso (fakt skvělý na vepřové nebo kuře) nebo jako zajímavá ingredience do dezertů, třeba sorbetu nebo polevy na dort.
Už jste ho ochutnali?