Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Valle d'Aosta v celé své kráse

Valle dAosta

Valle d'Aosta, obklopený impozantními vrcholky Alp, je fascinující region plný kontrastů, historie a dechberoucí přírody. Tato nejmenší a nejméně zalidněná oblast Itálie je známá svou unikátní kombinací italské a francouzské kultury, úchvatnými scenériemi a bohatou historií, která sahá až do doby starověkého Říma.

Přírodní divy Valle d'Aosta

Valle d'Aosta je doslova rájem pro milovníky hor a přírody. Nachází se zde některé z nejvyšších vrcholů Evropy, včetně Mont Blancu (4 810 m), Matterhornu a Gran Paradisa. Tato majestátní pohoří tvoří nezapomenutelnou kulisu a nabízejí nekonečné možnosti pro sportovní aktivity v každém ročním období. V zimě se region stává rájem pro lyžaře, zatímco v létě přitahuje turisty a horolezce, kteří se vydávají na dobrodružné výpravy po horských stezkách nebo objevují klidná alpská jezera.

 

Jedním z přírodních klenotů regionu je Národní park Gran Paradiso, nejstarší italský národní park, který nabízí bohatou faunu a flóru. Setkat se zde můžete s kamzíky, kozorožci a orly. Turisté, kteří sem zavítají, mohou prozkoumávat nedotčenou přírodu, husté lesy a ledovcová údolí.

 

Valle dAosta - Matterhorn

pohled na matterhorn odrážející se v lago blu

Historie a kultura

Valle d'Aosta je také regionem, který oplývá historií. Ve starověku byla tato oblast strategickým bodem mezi Itálií a zbytkem Evropy, což přitahovalo jak Římany, tak později i Franky a další dobyvatele. Důkazem starobylé minulosti je mnoho římských památek, které zde zanechali. Mezi nejznámější patří římský amfiteátr v Aostě, který je jednou z nejlépe dochovaných římských staveb na severu Itálie.

 

Další fascinující dominantou regionu jsou jeho středověké hrady. Castello di Fénis, Castello di Issogne a Castello di Sarre jsou impozantní pevnosti, které nejen že chrání údolí, ale také vyprávějí příběhy o šlechtických rodech, rytířích a králích. Tyto hrady jsou dnes otevřené veřejnosti a lákají turisty na jedinečný pohled do minulosti.

Castello di Fénis

Castello di fénis

Místní kuchyně? Pocta horské tradici

Valle d'Aosta je také místem, kde můžete ochutnat autentickou horskou kuchyni. Zdejší pokrmy jsou syté, výživné a často obsahují místní produkty jako jsou sýry, maso a víno. Mezi nejznámější speciality patří fonduta valdostana – krémová směs sýra Fontina, který je srdcem místní kuchyně, a bílého vína. Sýr Fontina, vyráběný z místního kravského mléka, je symbolem tradičního řemesla a chutí regionu.

 

Dalšími lahůdkami jsou pokrmy jako carbonada – lahodné hovězí maso na víně, a polenta concia, sýrová polenta podávaná s roztaveným máslem a sýrem. K těmto pokrmům se skvěle hodí místní vína, zejména ta z odrůdy Nebbiolo, která se zde pěstuje ve vysokohorských vinicích.

 

A také zde neopomeňte ochutnat tegole valdostane. Tyto jemné a křupavé sušenky jsou vyrobené z jednoduchých ingrediencí, jako jsou mouka, cukr, máslo, vejce, mandle a lískové ořechy. Název "tegole" znamená v italštině "střešní tašky" a odkazuje na jejich charakteristický tvar, který připomíná klenuté tašky, jež se používají na střechách alpských domů.

 

tegole valdostane

sušenky tegole valdostane

Kultura a tradice

Obyvatelé Valle d'Aosta jsou hrdí na svou dvojjazyčnost a kulturní dědictví. Italština a francouzština jsou zde oba oficiálními jazyky a tato kulturní symbióza se promítá i do každodenního života obyvatel. Tradice, jako jsou zimní karnevaly, slavnosti spojené se sklizní hroznů a řemeslné trhy, jsou hluboce zakořeněné a dodávají tomuto kraji jedinečný charakter.

 

Jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí je Foire de Saint-Ours, řemeslný veletrh, který se každoročně koná v lednu v hlavním městě Aosta. Tento veletrh je oslavou tradičního umění a řemeslné výroby, kde místní řemeslníci předvádějí své výrobky, od dřevěných soch po krajky a keramiku.

Aosta, město na rozcestí

Hlavním městem regionu je Aosta, které je často označováno jako "Řím severu" díky svým římským kořenům a mnoha dochovaným památkám. Aosta je klidné a příjemné město, kde se mísí starověká historie s moderním způsobem života. Uličky jsou plné malebných kaváren, kde si můžete vychutnat kávu a obdivovat krásu starobylé architektury.

Aosta

Aosta

Tento region je ideální destinací pro ty, kteří hledají autentické zážitky, krásnou přírodu a možnost ponořit se do bohaté italské i francouzské kultury. Valle d'Aosta je zkrátka místem, kde se každý okamžik stává dobrodružstvím, a kde každý kout nese příběh, který stojí za to objevit.

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou