Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Turecké schody: Když příroda tvoří mistrovská díla

Sicilie

Představte si místo, kde se nebe setkává s mořem, a mezi nimi se rozprostírá zářivě bílý útes, který svým tvarem připomíná obrovské schodiště, vedoucí až k vodní hladině. Tak takovým místem jsou Scala dei Turchi, známé také jako Turecké schody, jedna z nejkrásnějších přírodních atrakcí Sicílie.

Tento magický úsek pobřeží najdete poblíž města Realmonte na jihozápadním pobřeží ostrova.

Scala dei Turchi nejsou jen tak obyčejné útesy. Jejich povrch je tvořen vápenecem a jílovcem, což dává útesům jejich jedinečnou bílou barvu, která v kontrastu s azurovým mořem vytváří dechberoucí scenérii. Když slunce zapadá, jeho paprsky barví bílou skálu do jemných odstínů oranžové a růžové, a vytváří tak pohled, který se zdá jako z jiného světa. Zatímco někteří turisté se sem vydávají pro krásné výhledy, jiní nemohou odolat a sejdou po útesu dolů k moři, aby si zaplavali v průzračné vodě a zažili tento úžasný kontrast barev na vlastní kůži.

Příběh schodů a piráti

Jméno „Turecké schody“ nevzniklo jen tak náhodou. Legenda říká, že v dávných dobách, když saracénští piráti (často označovaní jako Turci) útočili na pobřeží Sicílie, používali tyto útesy jako úkryt. Schody sloužily jako přirozený přístav a útočiště, z něhož piráti mohli podnikat své nájezdy na pobřežní vesnice.

Scala dei Turchi

Scala dei Turchi, Sicílie

Krása, která potřebuje ochranu

Scala dei Turchi se postupem času stala symbolem přírodní krásy a klidu, který přitahuje turisty z celého světa. Bohužel, čím více lidí místo navštěvuje, tím více je ohrožováno erozí a poškozením. Díky své křehkosti se některé oblasti Tureckých schodů uzavírají pro veřejnost, aby mohly být chráněny. Zároveň se místní úřady a ochránci přírody snaží najít způsob, jak toto místo zachovat pro budoucí generace, aniž by se ztratila jeho magická přitažlivost.

Scala dei Turchi

scala dei turchi, sicílie

Co dalšího zažít poblíž

Pokud už se vydáš na jihovýchodní Sicílii, určitě nevynechej ani nedalekou Údolí chrámů (Valle dei Templi) v Agrigentu. Starobylé řecké chrámy, z nichž mnohé jsou stále překvapivě zachovalé, vás přenesou do minulosti, kdy byla Sicílie křižovatkou civilizací a kultur. Jen pár kilometrů od Tureckých schodů tak můžeš obdivovat nejen dílo přírody, ale i lidského génia.

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou