Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Polenta e Osei, historický dezert z Bergama

 

Polenta e Osei

Polenta e Osei je tradiční dezert pocházející z města Bergamo. Ačkoliv jeho název odkazuje na slané jídlo, jde o sladkou pochoutku. Historie tohoto dezertu sahá až do 20. století, kdy cukráři vytvořili tuto sladkou verzi jako poctu tradiční polentě – kukuřičné kaši.

V minulosti byla v italské kuchyni, zejména v Lombardii, skutečně běžná kombinace polenty s opečenými ptáky (v dialektu osei). Tento pokrm se podával především na venkově, kde byla polenta jedním z hlavních zdrojů obživy. Dezert Polenta e Osei vznikl jako hravá variace na tuto tradici, ačkoliv s pravými ptáky už nemá nic společného. Název tedy zůstává jako odkaz na původní verzi, ale moderní verze je čistě sladká.

Složení dezertu

Dezert Polenta e Osei se skládá piškotového základu, krémové náplně (často čokoládové nebo oříškové),  marcipánu (který tvoří vrchní vrstvu a bývá obarvený na žluto, aby imitoval tradiční polentu) a čokoládových ptáčků, kteří se používají jako ozdoba a symbolizují ptáky z původního slaného receptu.

Polenta e osei

Polenta e Osei, Tradiční dezert z bergama

Kde ochutnat

Polenta e Osei je v Bergamu známým dezertem, který se často podává při zvláštních příležitostech, ale i jako suvenýr pro turisty. Tento dezert lze zakoupit v cukrárnách po celém městě, zejména v Bergamo Alta, což je historické centrum města. Mnoho místních cukráren a pekáren nabízí tuto delikatesu. Nejznámější jsou tradiční podniky, které dodržují původní receptury. Dezert je nejen sladkou lahůdkou, ale i připomínkou kulturního a gastronomického dědictví regionu Lombardie.

Vybrané TOP nabídky

Výhodné nabídky pobytů pro vaší dovolenou v Itálii

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou