Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Perugia - objevte ji všemi smysly

Porta Sole - pohled na Perugii

Perugia je hlavní město regionu Umbrie a nachází se ve střední Itálii. Jedná se o krásné historické, poklidné městečko, ležící na zeleném pahorku.

Perugia je oblíbená pro svou výhodnou polohu. Je pouze hodinu vzdálená od města, které je nazýváno kolébkou renesance, Florencie. A pouhé dvě a půl hodiny vzdálené přímo od samotného srdce Itálie – nádherného Říma

 

Mezi skvosty Perugie patří její historické centrum, které začíná na hlavním náměstí Piazza IV Novembre. Toto náměstí je plné kvalitních italských restaurací, kaváren a gelaterií. Dopřejte si zde skvělou večeři nebo ranní kávu s cornettem, plněným lahodnou pistáciovou náplní, která při zakousnutí vytéká. Uprostřed náměstí se nachází Fontána Maggiore, vyrobená z kamene dovezeného z Assisi. Díky svému kruhovému tvaru a sochařským dílům se stala symbolem města. Aby byla památka zachována, je obehnána plotem, který zabraňuje bližšímu přístupu.

 

Za fontánou stojí římskokatolická katedrála San Lorenzo, považovaná za jednu z nejvýznamnějších církevních staveb ve městě. Uvnitř můžete obdivovat kříž od slavného italského malíře Federica Barocciho a vzácnou relikvii snubního prstenu Panny Marie.

Perugia - Piazza IV Novembre - fontána Maggiore a Palazzo dei Priori

Fontána Maggiore a za ní Pallazo dei Priori

Pod katedrálou San Lorenzo se nachází fascinující podzemní svět s bohatým historickým dědictvím, který zachycuje historii od etruské civilizace přes římskou éru až po středověk. Pro návštěvníky je zde vytvořena podzemní trasa, která vede oblastmi, jež kdysi byly součástí starověké perugijské akropole a jsou dnes přístupné veřejnosti. Stačí sejít po schodech dolů a ocitnete se v tajemném podzemí, obklopeni spletitou sítí tunelů, uliček a starověkých budov. Během prohlídky, kterou si musíte zarezervovat dopředu, uvidíte například Sala del Conclave, místnost, ve které byly zvoleni čtyři papežové Celestine V., Honorius III., Honorius IV. a v neposlední řadě Klement V. 

Podzemní uličky Perugie

Středověké uličky Perugie

Podzemí v perugii

Dalšími dominantami náměstí jsou katedrála svatého Vavřince a Palazzo dei Priori. Tento palác, postavený ve 13. století, dříve sloužil jako radnice města. Dnes je z něj muzeum, kde se můžete seznámit s bohatou historií Perugie. Mezi vystavenými exponáty najdete renesanční díla, šperky a mistrovská díla slavných umělců, jako je například Pietro della Francesca.

 

Perugie byla kdysi pod nadvládou Etrusků, kteří zde zanechali mnoho významných památek. Kromě již zmíněného podzemí stojí za zmínku Arco Etrusco, neboli Etruský oblouk. Tato brána, postavená ve 3. století před naším letopočtem, patří mezi nejznámější ve městě, spolu s dalšími jako Porta Trasimena a Porta Marzia. Není lepšího způsobu, jak vstoupit do města, než skrze historickou bránu z doby Etrusků. Pro nadšence římské a etruské historie se na náměstí Piazza Giordano Bruno nachází archeologické muzeum. 

Arco Etrusco

Arco Etrusco - Etruský oblouk v perugii

Další z etruských památek je Pozzo Etrusco (etruská studna), jejíž hloubka dosahuje 37 metrů a je důkazem zručnosti našich předků.

 

Na již zmíněném náměstí se nachází největší kostel ve městě, Chiesa di San Domenico. Tento kostel skrývá mnoho zajímavostí, včetně hrobky papeže Benedikta XI. a impozantní zvonice, která je považována za symbol Perugie.

 

Od San Domenica je to pouhých 10 minut chůze ke kostelu San Pietro, který se pyšní nejbohatší výzdobou v celé Perugii. Majestátnost této stavby je zvýrazněna zvonicí, dosahující výšky 70 metrů, což z ní činí nejvyšší budovu ve městě. Interiér kostela vás okouzlí svou nádherou a bohatstvím, které doslova bere dech.

 

Pokud si budete chtít na chvíli odpočinout, za kostelem San Pietro najdete menší park Giardini del Frontone, kde můžete relaxovat na lavičce a vychutnávat si klidné prostředí obklopené zelení.

 

Perugia je nejen historickým, ale i významným studentským centrem. Ve městě se nachází Università per Stranieri, tedy univerzita pro cizince, která každý rok přivítá mnoho studentů z různých koutů světa. Univerzita je vyhlášená jako jedno z nejlepších míst pro zahraniční studenty, kteří se chtějí naučit italský jazyk a ponořit se do italské kultury.

Università per Stranieri di Perugia

Università per Stranieri di Perugia

Perugia každoročně hostí množství festivalů, koncertů a dalších kulturních akcí, které přitahují návštěvníky z blízka i daleka. Nejznámější z akcí je lunapark, trvající celý měsíc, světový jazzový festival Umbria Jazz a pro milovníky čokolády se pořádá světový čokoládový festival Eurochocolate. Není nutné se tedy obávat, že byste se ve městě nudili, Perugia má opravdu co nabídnout. 

 

Většina míst a památek je dostupná pěšky, ale určitě vyzkoušejte Minimetrò. Minimetrò bylo navrženo francouzským architektem Jeanem Nouvelem a jedná se o metro, které je částečně nadzemní a v historické části jezdí v podzemí. Je to rychlý a snadný způsob přepravy, který je zároveň i zajímavým technickým zážitkem.

 

Pro jedinečný zážitek si zajděte do kavárny s výběrovou kávou 101CAFFE, kde se specializují na zrnkovou kávu z nejlepších italských pražíren z jednotlivých regionů. Nabízejí velmi široký výběr značek jako jsou například Lavazza, Gusto a Bialetti. Milovníci dobré kávy si zde určitě přijdou na své. Další skvělá kavárna, do které si můžete zajít na pravou italskou snídani je Pasticceria Antica. Je proslavená svými domácími croissanty, které jsou plněné různými krémy, a také svými netradičními mini cheesecaky. 

 

Pokud chcete navštívit atrakce, které ale nejsou příliš turistické, doporučuji zajít si do jedné z nejstarších knihoven v Itálii z roku 1582 - Biblioteca Augusta. Knihovna se nachází na nejvyšším kopci v oblasti Porta Sole v domě Palazzo Conestabile. Nedaleko od knihovny se nachází terasa, ze které je krásný výhled na celé město.

 

A pro ty z vás, kteří jsou ve městě Perugia na delší dobu a chtěli by podniknout nějaký výlet, doporučujeme zajít si k jeskyni Monte Cucco, která leží uprostřed parku. Okolo jeskyně je spousta stezek vhodných na túry. Můžete samozřejmě také vstoupit do jeskyně. Vstup je placený a s průvodcem.

 

Návštěva Perugie vám přinese množství zajímavých kulturních a technických informací, vzrušujících zážitků a také pohodu při dobré italské kávě s výbornými dobrotami. Budete na toto město dlouho vzpomínat.

 

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou