Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

La Scala

La Scala

La Scala, neboli Teatro alla Scala, je jedním z nejvýznamnějších operních domů na světě a nepochybně nejikoničtějším kulturním symbolem Milána i celé Itálie. Je známá svou bohatou historií, nádhernou architekturou a především svou rolí centra operního umění, baletu a klasické hudby.

Historie plná velkých jmen

La Scala byla otevřena 3. srpna 1778 s představením opery L'Europa riconosciuta od Antonia Salieriho. Divadlo bylo postaveno podle návrhu Giuseppe Piermariniho, jednoho z nejvýznamnějších italských architektů té doby, na místě bývalého kostela Santa Maria alla Scala, podle kterého nese své jméno.

 

Během své existence hostila La Scala největší jména klasické hudby a opery, jako jsou Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Maria Callas či Luciano Pavarotti. Právě zde se konaly premiéry mnoha oper, které se staly trvalou součástí operního repertoáru, například Verdiho Nabucco či Otello.

Architektura a interiér

La Scala byla několikrát renovována, nejvýznamněji po druhé světové válce, kdy byla těžce poškozena bombardováním. Dnešní divadlo je přesto věrné své původní neoklasicistní podobě a stále si zachovává svou nezaměnitelnou eleganci. Jeho interiér je synonymem luxusu – především díky královským lóžím, zlatým dekoracím a nádhernému lustru, který dominuje hledišti.

Kulturní symbol

Pro Itálii má La Scala mimořádný význam. Nejde jen o místo, kde se konají představení, ale o symbol italské kultury a identity. Tradice otevření sezóny 7. prosince, na svátek svatého Ambrože, patrona Milána, je událostí, která přitahuje pozornost celého světa. V tento den se do La Scaly sjíždí elita operního světa, politiky, umění a byznysu.

La Scala

LA Scala, Milán

Významná role v operním vzdělávání

La Scala není jen místem pro velkolepá představení, ale také centrem vzdělávání. Akademie La Scala nabízí mladým talentům možnost studovat a rozvíjet se pod vedením mistrů. Vychovala mnoho světově proslulých zpěváků, dirigentů, tanečníků a hudebníků.

Moderní tvář La Scaly

Navzdory své dlouhé historii zůstává La Scala moderní institucí, která neustále inovuje a přitahuje nové generace diváků. Kromě tradičních operních a baletních představení nabízí také koncerty, workshopy a spolupracuje na projektech zaměřených na propagaci klasické hudby mezi mladými lidmi.

Vybrané TOP nabídky

Výhodné nabídky pobytů pro vaší dovolenou v Itálii

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou