Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Fontanone di Goriuda

Fontanone di Goriuda

Fontanone di Goriuda je dechberoucí vodopád, který se nachází v italském regionu Friuli-Venezia Giulia, v údolí Val Raccolana, nedaleko městečka Sella Nevea. Je méně známý a proto je ideálním cílem pro cestovatele hledající klid a spojení s přírodou daleko od masové turistiky.

Přírodní div

Vodopád Fontanone di Goriuda je vysoký přibližně 80 metrů. Voda, která padá přes skalní převis, pochází z podzemních řek a jezer v oblasti. Vodopád je známý nejen pro svou impozantní výšku, ale také pro to, že se za ním nachází malá jeskyně, kterou můžete prozkoumat a pozorovat vodopád z druhé strany. Toto jedinečné "vnitřní" pozorování vytváří magickou atmosféru, zejména za slunečného počasí, kdy sluneční paprsky prosvítají skrze proud vody.

Fontanone di Goriuda

 

Fontanone di Goriuda

Cesta k vodopádu

Dostat se k Fontanone di Goriuda je relativně snadné. Trasa začíná v obci Pian delle Fontanacce, kde se nachází parkoviště. Zde se můžete vydat na krátkou a nenáročnou túru, která trvá přibližně 15 minut. Samotná stezka vede přes krásné horské louky a kolem říčky, která postupně přechází do silného proudu, z něhož se vodopád nakonec formuje.

 

Nejlepší čas k návštěvě Fontanone di Goriuda je na jaře nebo na začátku léta, kdy sníh taje a vodopád má největší sílu. V létě je zde příjemné klima, které přitahuje turisty, ale i místní, kteří sem přicházejí uniknout horku. Vodopád je krásný i v zimě, když se okolní skály pokryjí ledem, ale cesta sem může být obtížnější kvůli ledu a sněhu.

Okolní turistické cíle

Region Friuli-Venezia Giulia nabízí mnoho dalších turistických zajímavostí. Kousek od Fontanone di Goriuda leží národní park Prealpi Giulie, který je známý pro svou nedotčenou přírodu, pestrou flóru a faunu. V blízkosti je také městečko Chiusaforte, které sloužilo jako důležitá obranná pevnost během první světové války, a jeho pozůstatky lze dodnes navštívit.

Pro milovníky adrenalinu je oblast Val Raccolana oblíbená i pro horolezectví a canyoning. Pokud se zajímáte o historii, nedaleko se nacházejí i staré vojenské pevnosti a bunkry z válečného období.

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou