Historie samotného názvu je také zajímavá, protože "canno" znamená v italštině "ratan" nebo "třtina", což odkazuje na dlouhé a tenké rourky, na kterých se těsto původně připravovalo.
Pokud chcete ochutnat ty nejlepší cannoli, zamiřte na Sicílii, kde se jejich příprava stala uměním. Místní cukrárny často nabízejí několik variant, od klasických po moderní interpretace.
Cannoli v moderní gastronomii
Původně byly cannoli připravovány jako dezert během karnevalových oslav, ale jejich popularita se rozšířila natolik, že jsou dnes dostupné po celý rok. Mnozí šéfkuchaři a cukráři začali experimentovat s cannoli, a dnes je možné najít jejich různé moderní verze. Například v některých kavárnách a restauracích po celém světě najdete cannoli plněné různými druhy krémů, od čokoládových po ovocné, nebo dokonce slané varianty, kde je těsto naplněno sýrem a bylinkami.
Nejdelší cannolo na světě
Cannoli jsou nejen symbolem sicilské kuchyně, ale i oblíbeným předmětem různých oslav a soutěží, které podtrhují jejich kulturní význam. Tento lahodný dezert má fascinující historii a je spojen s mnoha zajímavostmi. V roce 2006 se například na Sicílii uskutečnila soutěž o nejdelší cannoli na světě. Tento rekordní cannolo měřil neuvěřitelných 33 metrů! Byl naplněn ricottou a rozdělen mezi tisíce lidí, kteří se účastnili jeho oslavy.
Taková soutěž a podobné akce ukazují, jak je tento dezert součástí sicilské identity a jak dokáže sjednotit místní i turisty. Na některých festivalech, například na "Festa di San Giuseppe", můžete také vidět obří verze cannoli, které jsou připraveny na místní oslavy a později rozdávány návštěvníkům.
Cannoli na Sicílii
Pokud se rozhodnete navštívit Sicílii, je to nejen skvělá příležitost ochutnat autentické cannoli, ale také poznat prostředí, které tento pokrm proslavilo.
Pro mnoho turistů je tradiční "Cannoli Tour" po Sicílii nezapomenutelným zážitkem. Můžete navštívit Palermo, Syrakusy, Catanii, nebo Marsalu, kde si vychutnáte různé verze tohoto dezertu a zároveň se ponoříte do historie a kultury každého města. Na Sicílii je cannolo symbolem pohostinnosti a radosti z jídla.
Věděli jste, že?
- Tradičně se cannoli plní těsně před podáváním, aby zůstaly křupavé. Pokud by byly naplněny příliš dlouho předem, těsto by nasálo vlhkost z ricotty a ztratilo svou křehkost.
- Existuje několik regionálních variant cannoli: v Palermu jsou známé velké, plněné cannoli a také se do nich přidává med, zatímco v jiných oblastech Sicílie najdete menší verze, které se podávají jako jednohubky.
- V některých sicilských vesnicích se cannoli podávají jako součást svatební hostiny nebo na jiné významné oslavy, což z něj činí symbol bohatství a štěstí.
Ať už jde o soutěže o nejdelší cannoli nebo o rozmanité chutě, které tento dezert může nabídnout, je jasné, že cannoli je nejen sladkým pokušením, ale také neodmyslitelnou součástí sicilské kultury a tradice.