Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

7 neodolatelných důvodů, proč navštívit Sardinii

Sardinie

Sardinie, druhý největší ostrov Středomoří, je jedním z nejpřitažlivějších míst v Itálii, nejen díky svým krásným plážím, ale i bohaté historii, kultuře a přírodním krásám. Nabízí mnohem více než jen slunečné dny a tyrkysové moře. Pojďme se podívat na některé zajímavosti, které tento ostrov činí tak výjimečným.

1. Nuraghy – záhadné starobylé věže

Sardinie je domovem jedné z nejstarších civilizací v Evropě, nuragické kultury. Nuraghy, kruhové kamenné stavby, které pocházejí z doby bronzové (asi 1800–500 př. n. l.), jsou dodnes obestřeny tajemstvím. Jejich funkce není zcela jasná, ale věří se, že sloužily jako pevnosti, obytné prostory nebo svatyně. Nejznámějším z nich je Su Nuraxi v Barumini, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Su Nuraxi Barumini

2. Costa Smeralda – luxusní pobřeží

Pokud máte rádi nádherné pláže a trochu luxusu, je tu pro vás Costa Smeralda. Tato smaragdová pobřežní oblast, rozkládající se na severovýchodě ostrova, je známá nejen svými bílými písečnými plážemi a průzračně čistou vodou, ale i jako oblíbené místo bohatých a slavných. Města jako Porto Cervo a Porto Rotondo jsou plná luxusních butiků, jachet a prestižních restaurací.

Porto Cervo

porto cervo, sardinie

3. Úchvatné pláže a přírodní rezervace

Sardinie je rájem pro milovníky přírody. Místní pláže, jako jsou La Pelosa u Stintina nebo Cala Mariolu a Cala Goloritzé v oblasti zálivu Orosei, patří mezi nejkrásnější v Evropě. Kromě toho je ostrov plný přírodních rezervací, jako je Gennargentu, kde můžete objevovat rozmanitou faunu a floru, či tajemné jeskyně Neptune's Grotto nedaleko Alghera.

La Pelosa

pláž la pelosa, sardinie

4. Karneval Mamoiada – slavnosti masek

Sardinie má silné kulturní tradice, mezi které patří i fascinující karnevaly. Jeden z nejznámějších je karneval Mamoiada, kde vystupují postavy zvané Mamuthones a Issohadores. Mamuthones jsou oblečeni do černých ovčích kůží s dřevěnými maskami a nesou těžké zvony na zádech, zatímco Issohadores mají na sobě červené vesty a zajímavé klobouky. Tyto slavnosti mají své kořeny v prastarých rituálech a představují boj mezi dobrem a zlem.

Mamoiada

masky z tradičního karnevalu mamoiada na sardinii

5. Tajemné pohřebiště gigantů

Jednou z nejzajímavějších archeologických památek Sardinie jsou tzv. Hroby obrů (Tomba dei Giganti). Tato obří pohřebiště, roztroušená po celém ostrově, byla postavena nuragickou civilizací (nuragové byl národ žijící na Sardinii od doby bronzové do odby železné) a sloužila jako hromadné hrobky. Nejznámější z nich je Tomba dei Giganti di Coddu Vecchiu u Arzacheny.

Tomba dei giganti

Tomba dei giganti

6. Sardinská kuchyně – tradiční poklady

Sardinie nabízí nejen krásu přírody, ale i lahůdky, které si nesmíte nechat ujít. Kromě tradičních pokrmů jako jsou culurgiones (plněné těstoviny podobné ravioli) nebo porceddu (pečené sele), byste měli vyzkoušet i méně známé speciality jako je sýr casu marzu. Tento kontroverzní sýr s živými larvami je považován za delikatesu, i když pro mnohé turisty je poněkud děsivý.

Casu Marzu

sýr casu marzu obsahuje živé larvy

7. Fénické a římské dědictví

Sardinie byla po staletí křižovatkou různých kultur, od Fénických obchodníků po Římany. Stará města jako Tharros nebo Nora dodnes uchovávají pozůstatky starověkých chrámů, domů a lázní. Pro milovníky historie je prohlídka těchto míst jedinečným zážitkem, který přináší pohled do minulosti Sardinie.

Tharros

Tharros, sardinie

Sardinie je skutečně fascinující destinací, která nabízí nesčetné možnosti pro každého – od nádherných pláží a přírodních krás po bohatou historii a jedinečnou kulturu. Tento ostrov je pokladem, který čeká na své objevitele.

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou