Pokračovaním v používaní našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie v souladu s Pravidly ochrany soukromí

Nastavení Přijmout vše

Kdy?
2

Osoby

  • Dospělí

    2

  • Děti

    0

Filtry

  • Stravování

  • Typ ubytování

  • Vybavení

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Verona, město lásky, umění a historie

Verona

Verona, italské město známé především díky tragické lásce Romea a Julie, se nachází v severovýchodní části Itálie, v regionu Veneto. A má toho opravdu hodně co nabídnout – od kulturního dědictví, které sahá až do římských dob, po moderní a bohémský životní styl plný umění a hudby.

Historie a kulturní dědictví

Verona byla založena již v římské době a dodnes uchovává mnoho z tehdejších památek. Její historické centrum, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, je plné antických i středověkých staveb. Mnoho budov je postaveno z růžového mramoru z okolních dolů, což dává městu specifickou krásu a jemnost.

Verona byla v průběhu staletí důležitým strategickým bodem na obchodních trasách mezi severní Evropou a Itálií. Bohaté rodiny, jako například Scaligerové, hrály zásadní roli v rozvoji města během středověku a renesance.

Verona

verona

Co ve Veroně nesmíte vynechat?

Arena di Verona

Jeden z největších římských amfiteátrů na světě je symbolem Verony. Arena pochází z 1. století našeho letopočtu a dodnes je používána pro slavné operní festivaly a koncerty. Kapacita tohoto impozantního kolosea je přes 20 000 diváků. Navštívit koncert nebo operu pod širým nebem v tomto magickém prostředí je nezapomenutelným zážitkem.

Verona Arena

Arena di verona, Jeden z největších římských amfiteátrů na světě

Casa di Giulietta

Verona je neodmyslitelně spojena s Shakespearovým dílem Romeo a Julie. Casa di Giulietta, údajný dům Julie Capuletové, je jednou z nejvyhledávanějších atrakcí. Na dvorku můžete spatřit slavný balkon, kde Julie údajně mluvila s Romeem. Dům je plný historických artefaktů a turisté zde zanechávají milostné vzkazy a přání. Socha Julie na nádvoří přitahuje návštěvníky, kteří věří, že dotyk její pravé ruky přináší štěstí v lásce.

Verona Casa di Giulietta

Na dvorku casa di giulietta můžete spatřit balkon, kde Julie údajně mluvila s Romeem

Piazza delle Erbe

Toto náměstí, jedno z nejstarších v Itálii, bylo kdysi římským fórem a dnes je centrem života ve Veroně. Obklopeno nádhernými historickými budovami, fontánami a sochami, je ideálním místem pro procházku, posezení u kávy nebo nákup na tradičním trhu.

Verona - Piazza delle Erbe

Piazza delle erbe ve veroně, kde se konají tradiční trhy 

Katedrála Santa Maria Matricolare

Katedrála ve Veroně, často jednoduše nazývaná Duomo, je hlavním kostelem města. Původní kostel byl zničen zemětřesením v roce 1117, ale na jeho základech byla postavena dnešní katedrála. Před katedrálou se nachází pozoruhodná socha modrého anděla. Tento anděl, který je nezvyklý díky svému modrému zbarvení a abstraktnímu ztvárnění, symbolizuje spojení mezi minulostí a současností.

Verona Duomo

Před katedrálou ve veroně najdete modréo anděla

Ponte Pietra a římské divadlo

Kamenný most Ponte Pietra je jedním z nejstarších mostů ve Veroně a nabízí krásné výhledy na řeku Adige. Za mostem se nachází římské divadlo, které pochází z 1. století před naším letopočtem a je dalším příkladem bohatého římského dědictví ve městě. Divadlo dodnes hostí představení a koncerty, takže je to skvělý způsob, jak si užít dávnou historii i současnou kulturu.

 

Castelvecchio

Tento hrad z 14. století, který byl postaven na ochranu města, je dnes jedním z nejvýznamnějších muzeí ve Veroně. Obsahuje sbírky renesančního umění, středověké sochy, starožitné zbraně a mnoho dalšího. Hrad nabízí také úchvatné výhledy na město a řeku Adige.

Verona - Castelvecchio

hrad castelvecchio a most Scaligero

Kromě klasických turistických atrakcí můžete ve Veroně zažít autentickou italskou atmosféru i na méně známých místech. Zkuste třeba vystoupat na Torre dei Lamberti, nejvyšší věž ve městě, která nabízí nádherný panoramatický výhled. Pro milovníky vína je nedaleko Verony oblast Valpolicella, známá výrobou vína Amarone, které je považováno za jedno z nejlepších italských vín.

Tipy na cestu

Pokud plánujete cestu do Verony, ideální čas je jaro nebo podzim, kdy jsou příjemné teploty a město není přeplněné turisty. Vyhněte se letním měsícům, kdy může být extrémně horko a ceny stoupají. Strávit zde několik dní je ideální prozkoumat památky i užít si klidnější části města.

 

Verona je tak nejen městem lásky, ale také historií, uměním a pohodovým životním stylem. Bez ohledu na to, zda přijíždíte kvůli Shakespearovým legendám nebo kulturním pokladům, Verona vás vždy okouzlí svou jedinečnou atmosférou.

Aktuální TOP nabídky

Objevte naše nejlepší dovolenkové nabídky!

Nejnovější články

Sledujte náš FB, najdete zde aktuální informace z Itálie a tipy pro vaší dovolenou